www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Vanaf september boswerkzaamheden in Purmerbos

20 augustus 2024 Boswachter Jamie Jenner in Noord-Holland

Binnenkort vinden er weer boswerkzaamheden plaats in het Purmerbos.

Staatsbosbeheer voert ook deze zomer weer boswerkzaamheden uit in het Purmerbos. In het bos worden met name slechte populieren weggehaald. De open plekken worden daarna opnieuw ingeplant met jonge bomen. De werkzaamheden starten begin september en vinden plaats in het hondenlosloopgebied tussen de ingangen De Eik en De Populier. Het werk neemt ongeveer drie weken in beslag, indien de terrein- en weersomstandigheden dit toestaan.

Regulier bosonderhoud

Staatsbosbeheer voert bijna jaarlijks bosbeheer in de vorm van houtoogst uit in het Purmerbos. Dit reguliere bosonderhoud houdt in dat in een cyclus van zes jaar steeds in een ander bosvak zorgvuldig wordt afgewogen welke bomen er vanwege duurzaam bosbeheer geoogst moeten worden. De laatste houtoogst vond plaats in 2022.

In het Purmerbos worden deze zomer vooral weer slechte populieren gekapt. De populieren zijn in de jaren ’80 ingeplant. Van de oorspronkelijk 16 verschillende populierenklonen bleek echter een groot deel slecht te groeien. Hierdoor zijn de bomen niet sterk genoeg en vele takelen vroegtijdig af. Daarom worden deze gevaarlijke bomen langs fiets- en wandelpaden weggehaald. Daarnaast vindt er dit jaar een verjongingskap plaats waarbij alle populieren binnen het bosvak worden weggehaald. Het betreft een verjongingskap onder de 0,5 hectare en voldoet daarmee ook aan het FSC®-keurmerk en de Gedragscode Bosbeheer.
De ontstane open plekken worden weer ingeplant met verschillende boomsoorten. De herplant volgt het komende plantseizoen in de maanden november 2024 t/m maart 2025. Zo ontstaat er een divers en gezond bos dat voor mens, plant en dier aantrekkelijk is.

Locaties waar gewerkt wordt t.o.v. de ingangen De Eik en De Populier:

Mogelijk hinder

De kap vindt tijdens de zomerperiode plaats, omdat de grond in de andere jaargetijden vaak te nat is om met grote machines door het bos te rijden. Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor hinder zorgen. Tijdens de uitvoering kunnen voor een korte periode de wandel-, ruiter- en fietspaden worden afgesloten. Dit jaar zal aannemer G.F.M. Rondhout B.V. met kraan en zagers de werkzaamheden gaan uitvoeren en zij zullen ook de tijdelijke afzettingen verzorgen. Zie ter plaatse voor de aangegeven tijdelijke afzettingen. Daarbij raden wij bezoekers aan om de hond aan te lijnen in het gedeelte van het losloopgebied waar de werkzaamheden plaatsvinden. Na de werkzaamheden worden de paden zo snel mogelijk hersteld.

Toepassing van het hout

Nadat de houtoogst heeft plaats gevonden worden de boomstammen opgestapeld in afwachting van transport naar de zagerijen. De populieren in het Purmerbos zijn van onvoldoende kwaliteit om als hoogwaardig hout te kunnen gebruiken. Het merendeel van het hout zal gebruikt worden voor de vervaardiging van papier. Het tak- en tophout wordt verzameld en wordt later gechipt en afgevoerd naar de BioWarmteCentrale in Purmerend. De opbrengst van deze houtverkoop wordt gebruikt voor de herplant en het herstel van de paden in het Purmerbos.

Zorgvuldig vakmanschap

Staatsbosbeheer werkt zorgvuldig voor plant en dier. Dat betekent o.a. dat voor aanvang van de werkzaamheden is gekeken of er zgn. holtebomen van vleermuizen en spechten aanwezig zijn in het werkgebied. En als die er zijn, worden er maatregelen genomen om deze te beschermen en te laten staan. We doen dat volgens de richtlijnen van de Gedragscode Bosbeheer. Ook wordt er niet méér geoogst, dan er bijgroeit. De bossen van Staatsbosbeheer zijn FSC®- gecertificeerd.
Wil je meer informatie over hoe wij onze bossen beheren? Neem dan een kijkje op onze website. Meer informatie over het Purmerbos en onze contactgegevens zijn hier te vinden.

reageren

geef een reactie

  • Thelma Neleman
    20 augustus 2024 om 15:07

    Graag een landkaart bijvoegen waar het Purmerbos op staat. Ik woon in Amsterdam.

    • jamiejenner
      26 augustus 2024 om 10:18

      Beste Thelma,

      Bedankt voor uw bericht. Op de website van Staatsbosbeheer kunt u de ligging van de verschillende gebieden bekijken: Kaart Staatsbosbeheergebieden. Het Purmerbos ligt tegen Purmerend aan.

      Met vriendelijke groet,
      boswachter Jamie Jenner

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog