Boswerkzaamheden in het Diemerbos
Staatsbosbeheer voert de komende weken bosonderhoud uit in het Diemerbos. Onder de hoogspanningsmasten gaan we de bomen en struiken verwijderen.
In andere delen van het bos halen we de dode essen weg en planten we jonge bomen terug. Afhankelijk van het weer, zal dit een aantal weken in beslag nemen. Waar nodig sluit de aannemer die het werk uitvoert, de wandel- en fietspaden af.
Werkzaamheden hoogspanningsmasten
Binnenkort start een aannemer, mits het weer het toelaat, met het weghalen (kappen en snoeien) van de bomen en struiken onder de hoogspanningsmasten in het oostelijk deel van het Diemerbos. Dat gebeurt eens in de zoveel jaar en het is een verplichting om te voorkomen dat de begroeiing richting de kabels gaat. De laatste keer dat we dit deden is 7-8 jaar geleden.
Essentaksterfte
In een aantal bosvakken in het Diemerbos (oostelijk én westelijk van de A9, zie kaart onderaan het blog) gaan we wat grotere plekken met dode essen weghalen. Helaas zijn die dood gegaan door de essentaksterfte, een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen.
Strijd tegen dijkviltbraam
De dode essen liggen op veel plekken als mikado-stokjes op de Diemerbosgrond. Door de openheid in het kronendak, valt er veel licht op de bodem. De exotische, invasieve dijkviltbraam (Rubus armeniacus) houdt van dat licht op de bodem en gedraagt zich in het Diemerbos helaas erg invasief en groeit er welig op los.
Dat mág op sommige plekken (aantrekkelijk voor zangvogels als winterkoning, tjiftjaf of zwartkop), maar Staatsbosbeheer wil op andere plekken de braam een halt toeroepen. Daarom gaat Staatsbosbeheer na het weghalen van de dode essen die plekken inplanten met boomsoorten die minder gevoelig zijn voor ziektes en een hoge biodiversiteit kennen. We planten verschillende boomsoorten, met name wilg en populier en ook haagbeuk, linde, kers, eik.
De komende twee jaar wordt de jonge aanplant vrij gesnoeid van braam, want anders wint de braam met haar enorme groeikracht, alsnog van de nieuwe aanplant. Na een aantal jaren zal de jonge aanplant de strijd om het licht winnen.
Flora & fauna
Staatsbosbeheer houdt bij de werkzaamheden rekening met de voorkomende plant- en diersoorten. Zo mag de aannemer een rij elzen vlakbij de watergang niet machinaal weghalen. Dit moet handmatig gebeuren, vanwege het eventuele voorkomen van waterspitsmuis.
De bomen onder de hoogspanningsmasten worden op 20 cm boven de grond afgezaagd. Er blijft dus een behoorlijke stobbe staan. Dat doen we omdat we de bodem niet meer dan nodig willen beschadigen. Onder die stobben kunnen namelijk amfibieën en reptielen of muizen verblijven.
Doordat de bomen en de vegetatie onder die hoogspanningsmasten regelmatig wordt terug gesnoeid en gekapt, was er geen sprake van oudere, holtebomen waar spechten of vleermuizen in kunnen verblijven.
geef een reactie