Geen recreatief beheer meer in de Venneperhout
Sinds een paar jaar wordt de Venneperhout minimaal beheerd. Een bankje wordt niet meer vervangen na vandalisme of veroudering, evenals bebording. Nieuw is dat we dit jaar de paden en picknickweides niet meer maaien. Staatsbosbeheer betreurt dit verval en is op zoek naar nieuwe financieringsbronnen.
De Venneperhout
De Venneperhout is een jong parkbos ten zuiden van Nieuw-Vennep, binnen de gemeente Haarlemmermeer. Het parkbos is aangelegd vanuit het voormalig rijksprogramma ‘Recreatie om de Stad’. Het jonge bos is creatief aangelegd met veel water en is er veel ruimte om te picknicken. De totale oppervlakte bedraagt in totaal 80 hectare groot. Het oostelijk deel behelst 40 hectare, evenals als het westelijke deel. Daartussen loopt een busbaan, die het gebied in tweeën splitst. Het westelijke deel van het Venneperhout valt binnen het Natuurnetwerk Nederland, het oostelijke deel valt daar gek genoeg buiten. Bewoners van met name twee grote wijken van Nieuw-Vennep wandelen veel in het gebied en laten de hond uit.
Kwestie van geld
Destijds kregen we vanuit het Rijksprogramma ‘Recreatie om de stad’ financiering om het gebied aan te leggen en te beheren. Die geldkraan is helaas al een tijd terug dichtgedraaid. Voor het westelijk deel ontvangen we de subsidie voor natuur- en landschapsbeheer vanuit de provincie. Het oostelijke deel valt jammer genoeg buiten het natuurnetwerk en daardoor lopen we die subsidie daar mis. We zijn in gesprek met de provincie om het oostelijke deel ook binnen het netwerk te laten vallen. Maar ook mét deze subsidie is het behelpen. De recreatieve bijdrage is maar 33 euro per hectare per jaar. Met een omvang van 80 hectare kun je daar nog net twee nieuwe bankjes van plaatsen!
Afgelopen jaren hebben we nog het een en ander kunnen realiseren door geld vanuit andere natuurgebieden in de Venneperhout te steken. Ook kregen we tweemaal een bijdrage vanuit de gemeente Haarlemmermeer. Helaas is ook dat geld nu op en kunnen we het parkbos niet als zodanig beheren. De bankjes kunnen we niet meer herstellen en de picknickveldjes zijn moeilijk begaanbaar. De paden worden niet meer gemaaid, waardoor het gebied momenteel verruigd. Bezoekers zien dit ook en we krijgen veel vragen over de ‘verloedering’ van het jonge parkbos.
Beheerfonds als oplossing?
Staatsbosbeheer wil het gebied maar al te graag als parkbos met recreatieve voorzieningen beheren. De Venneperhout is voor veel bewoners een dagelijkse ontmoeting met de natuur en omwonenden laten er graag de hond uit. Andere geldbronnen zijn daarom nodig om de bankjes en paden te onderhouden. Staatsbosbeheer is daarom in gesprek met andere partijen die kunnen bijdragen aan de financiering.
Een goed voorbeeld van financiering is te vinden in het Diemerbos, waar gemeenten Diemen en Amsterdam, stadsdeel Amsterdam- Zuidoost, Groengebied Amstelland en Staatsbosbeheer een beheerfonds hebben opgericht. De partijen dragen allemaal bij aan het fonds en zoeken gezamenlijk naar extra inkomsten om het beheertekort te verkleinen.
Ieder nadeel heeft zijn voordeel
Doordat we niet maaien, hebben we meerdere groeiplaatsen van de bijenorchis gevonden. Een bezoeker stuurde ons een berichtje met deze leuke vondst. Ik ben ze gaan bekijken en ze waren prachtig! Wanneer we een oplossing hebben voor de financiering van het beheer en het beheer weer oppakken, nemen we deze groeiplaatsen uiteraard in acht. Ook bloeien er veel meer kruiden langs de paden, door het maaien achterwege te laten. We zullen in de toekomst daarom nadenken over een goed evenwicht tussen verruiging en begaanbaarheid. Want de vlinders profiteren natuurlijk van al die bloemen!
geef een reactie
Henny Hakker
Ik wilde net een plan indienen voor het onderhoud en uitbreiding van de paardenpaden, maar na het lezen van dit bericht zal ik dat maar niet meer doen. Is er een mogelijkheid dat we met een tractor en een frees/wals de bestaande paarden zelf weer renoveren? Dit wordt ook gedaan met de ruiterpaden in Noordwijkerhout door stal Bakker. De paden zijn op dit moment dusdanig ondergraven door de honden dat het zelfs gevaarlijk is met de paarden. De kosten worden dan privé gedragen en de ruiters en paarden zijn weer blij in 2020! Lijkt me een voortreffelijk voornemen voor 2020! Via de mail kan ik mijn mobiele nummer geven.
R.J.N. Dalhuijsen.
Als het door veel betrokkene wordt ervaren als niet goed, dan kan een sterk hulp middel bv zijn het tv programma, Binnenste Buiten, waarbij ook een Boswachter van Natuur monumenten mevr, Marieke….(als ik het goed heb) de gids is die bijzondere plaatsen onder de aandacht brengt…. succes vriendelijke groet Ronald
Anne Voorbergen
Bedankt voor de tip!
Echter het tv programma Binnenste Buiten, waarin onze boswachter Marieke Schatteleijn onze gebieden aandacht geeft, is niet bedoeld om dit soort ‘issues’ aan te kaarten. Maar wie weet bezoeken ze het Venneperhout nog eens!