De Peel in 1 minuut: de boswachter vertelt
Waarom is de Peel zo bijzonder, en waarom grazen er dieren in de Peel? Zomaar wat vragen die mensen me regelmatig stellen. Heel logisch ook, dat je jezelf dingen afvraagt wanneer je door de natuur loopt. Op de meest gestelde vragen heb ik daarom, samen met collega Martijn, iets bedacht: De Peel in 1 minuut!
Vanaf deze week kom je op verschillende plekken in de Peel nieuwe bordjes tegen. Elk bordje verwijst met een QR-code naar een kort filmpje op YouTube met uitleg van boswachter Martijn of van mij. Daarin vertellen we kort maar krachtig over uiteenlopende thema’s in de Peel. Van natuurherstel tot cultuurhistorie, van recreatie tot de ontstaansgeschiedenis. Ben je al nieuwsgierig?
Waarom is de Peel zo bijzonder?
Dat is de eerste vraag die we beantwoorden in de reeks filmpjes. De Peel is bijzonder om vele uiteenlopende redenen, dat is voor iedereen ook verschillend natuurlijk. Als ik het zou mogen opsommen: De combinatie van Europees beschermde natuur (Natura 2000), rijke cultuurhistorie en een grote betrokkenheid vanuit de omgeving.
Hoe bijzonder is het dat je door één van de laatste hoogveenlandschappen van Nederland kunt wandelen, terwijl de sporen van de geschiedenis nog overal zichtbaar zijn? Dat vind ik persoonlijk een van de meest fascinerende aspecten van de Peel: Wanneer je het landschap leest zie je zoveel meer dan je op het eerste gezicht denkt!
Iconen van het hoogveen
Het hoogveen is van oorsprong een woest oer-landschap, dat in de afgelopen eeuwen sterk is gevormd door de mens. Gelukkig is de Peel nu een beschermd natuurgebied, en dat is niet voor niks. Zo is het hoogveenlandschap een thuis voor vele soorten vogels zoals de blauwborst, roodborsttapuit en de kraanvogel. De kraanvogel maakt al sinds jaar en dag gebruik van de waterrijke Peel tijdens de vogeltrek, maar de afgelopen twee jaar is er zelfs een succesvol broedgeval geweest. En wat dacht je van de gladde slang, de heikikker, of het ‘huppelende’ spiegeldikkopje? Stuk voor stuk echte iconen van het hoogveen in de Peel.
Meer leren over de Peel?
Scan dan tijdens je wandeling de QR-codes op de bordjes! (of ga direct naar Youtube, voor een overzicht van alle filmpjes). En heb je nu een vraag die net niet beantwoord wordt? Laat het me dan gerust weten!
geef een reactie