www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Aandacht voor het klimaat met laarzendag in Nationaal Park de Groote Peel

18 oktober 2024 Boswachter Lieke Verhoeven in Limburg

Maanden zonder regen of juist enorme stortbuien: door klimaatverandering hebben we de laatste jaren te maken met extremer weer. Mens en natuur zijn afhankelijk van voldoende én van schoon water. Dat betekent dat we anders met ons watergebruik en het beheer van water moeten omgaan. Door massaal onze laarzen aan te trekken vragen we aandacht voor water. Haal dus gauw je laarzen uit de kast, want op 26 oktober is het Laarzendag in de nationale parken! Ook in Nationaal Park de Groote Peel doen we mee met de laarzendag. Want in het hoogveenlandschap van de Peel speelt water een onmisbare rol. Maar waarom is dat hoogveen eigenlijk zo belangrijk? En wat heeft dat te maken met het klimaat?

Veenmos in de Deurnsche Peel

Herstel

De Peel was vroeger een groot moeraslandschap. Door de eeuwen heen is er veel van het hoogveenmoeras verdwenen, slechts een klein deel is nog over. Gelukkig is dat kleine deel nu Europees beschermde natuur en wordt er hard gewerkt aan herstel. Het herstel is vooral gericht op het vasthouden van water. Meer lezen over het herstel? Lees dan dit blog. In het veranderende klimaat kan het hoogveen een belangrijke rol spelen, voor het vasthouden van water maar ook voor opslag van CO2.

Het aangetaste hoogveenlandschap heeft veel last van droogte

 Het ademen van het veen

Hoogveen is een soort natte spons van halfverteerde plantenresten, die vooral bestaat uit veenmossen. Zowel veenmos als de veenbodem hebben als bijzondere eigenschap dat het super goed water vast kan houden. Veenmos kan, afhankelijk van de soort, wel 20 tot 40 keer het eigen gewicht aan water vasthouden! Door water op te nemen in natte perioden, en weer los te laten in drogere perioden, beweegt het hoogveen mee. In het Duits hebben ze daar een mooi woord voor: Mooratmung. Vrij vertaald: het ademen van het veen.

Een bron van CO2-opslag

Hoogveen is meer dan alleen een mooi weids landschap en kampioen in water opslaan. In hoogveen wordt ontzettend veel CO2 opgeslagen: de plantenresten die niet volledig verteren, leggen deze broeikasgassen vast in het veen. Zolang het veen nat blijft, blijft die CO2 veilig in de bodem. Maar zodra het veen uitdroogt, bijvoorbeeld door ontwatering, verdwijnt dat effect. Het veen begint dan af te breken en geeft juist grote hoeveelheden CO2 vrij. Nog een reden dus om het hoogveenlandschap in de Peel te koesteren en herstellen.

Diep in de veenbodem zijn de onverteerde veenmossen nog goed te herkennen, misschien zijn deze al honderden jaren oud

Trek je laarzen aan!

Tijdens de Landelijke Laarzendag op 26 oktober kan je (gratis!) mee op excursie in Nationaal Park de Groote Peel. Dus trek je laarzen aan en ontdek hoe dit bijzondere hoogveengebied ons helpt in de strijd tegen klimaatverandering. In de ochtend en in de middag kan je gratis meelopen met een van de excursies. Vooraf aanmelden is niet nodig. Meer informatie? Bekijk dan deze link.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog