www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Meer en beter water vasthouden in de Mussenbaan

3 oktober 2024 Boswachter Lieke Verhoeven in Limburg
Mussenbaan gebied vanuit de lucht met zonsondergang

default

Aan de rand van Nationaal Park de Groote Peel ligt het Mussenbaangebied. Daar werken we sinds een aantal weken aan een betere waterhuishouding, ter bescherming van het hoogveen in de Groote Peel. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je in dit blog. Ook organiseren we op woensdag 9 oktober een excursie om te vertellen over de werkzaamheden. Lees verder voor meer info en hoe je kan aanmelden.

Het Mussenbaangebied is een voormalig landbouwgebied aan de zuidwestkant van Natura2000-gebied de Groote Peel. In de afgelopen jaren is er al veel veranderd. Beetje bij beetje is het gebied in delen weer teruggegeven aan de natuur. Deze randzone heeft al veel ontwikkelingen doorgemaakt, en is in enkele jaren al een geliefde rustplaats geworden voor vele vogelsoorten. Met de werkzaamheden die we nu uitvoeren, helpen we het herstel nog een handje.

Overal mussen?

Het Mussenbaangebied dankt de naam aan de Mussenbaan, een oude Peelbaan die vroeger gebruikt werd om turf over te vervoeren. Dit gebied was duizenden jaren geleden onderdeel van een uitgestrekt hoogveenmoeras, tot men ontdekte dat gedroogd veen een goede brandstof was. Alle Peelbanen banen kregen een naam of een nummer. Een deel van de banen is nu nog in gebruik als wandelpad. Een stukje geschiedenis waar je overheen kan lopen dus! Er zijn verschillende theorieën over waar de naam Mussenbaan vandaan komt. Een mogelijke verklaring die ik ooit eerder hoorde was dat er vroeger al veel vogels waren rondom deze Peelbaan, en dat deze allemaal mussen genoemd werden. Wat denk je, is dat een aannemelijk verhaal? Op oude kaarten is goed te zien in welke tijd de Peelbanen zijn ontstaan (tip: Topotijdreis.nl).

Tot 1850 was er enkel op kleine schaal turf uit de Peel gehaald. De kleine turfputjes zijn zichtbaar op deze kaart, net als enkele Peelbanen. De grootschalige turfwinning kwam na 1850 op gang. Het contour van het Mussenbaangebied zoals we het nu kennen is blauw omlijnd. Kaart: Topotijdreis.nl
Op een kaart omstreeks 1900 is de Peelbaan Mussenbaan al te zien. Verder is duidelijk te zien dat de grootschalige turfwinning al duidelijke sporen achterlaat in het moeras. Kaart: Topotijdreis.nl
Nationaal Park de Groote Peel zoals we het nu kennen in 2024. Kaart: Topotijdreis.nl

Water vasthouden voor hoogveenherstel

Het doel voor het Mussenbaangebied is bijdragen aan het herstel van het hoogveen in de Groote Peel. Momenteel verliest het natuurgebied nog veel water via de Mussenbaan. Door bijvoorbeeld sloten te dichten en kades aan te leggen blijft het water beter en langer vastgehouden in het Mussenbaangebied. En daarmee uiteindelijk ook in de Groote Peel!

Een kraan aan het werk. Foto: Wetering

Blik op de toekomst

Na de werkzaamheden zal deze randzone dus natter worden en blijven, ook in drogere perioden. De paden die door de Mussenbaan lopen worden opgehoogd en blijven dus gewoon toegankelijk. Het vochtige en moerassige grasland zal nog aantrekkelijker worden voor bijvoorbeeld vele ganzen en steltlopers. Om bezoekers nog beter van het mooie gebied te laten genieten richten we nog twee extra beleefpunten in.

De waterplassen en drassige graslanden maken het Mussenbaangebied een geliefde plek om te foerageren en rusten. Foto: Marijke Vaes

Ga mee op excursie!

Op woensdag 9 oktober organiseren we, samen met de uitvoerende aannemer Wetering, een excursie door het Mussenbaangebied. We bekijken de werkzaamheden die al uitgevoerd zijn, en vertellen wat er nog gaat gebeuren. De excursie start bij Buitencentrum de Pelen en duurt van 16:00 tot 18:00. Deelname is gratis, wel graag even aanmelden via de website: https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/achter-de-schermen-in-de-pelen. 

Meer weten over het project? Lees dan verder op de projectpagina.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog