www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Smeulend veen en inzet van schapen voor natuurherstel

27 mei 2020 Boswachter Lieke Verhoeven in Limburg

Het smeulende veen kan weer opnieuw gaan branden. Foto door Jap Smits

Het is nu ruim 5 weken geleden dat er een grote brand woedde in de Deurnsche Peel. Niemand had verwacht dat het zo lang zou branden, en dat er uiteindelijk zo’n groot deel van het natuurgebied in vlammen op zou gaan. De verwachting was dat een veenbrand nog lang na kan smeulen, en dat doet het helaas ook nog steeds. Staatsbosbeheer is samen met loonwerkers dag in dag uit bezig met het nablussen van het smeulende veen. Maar er wordt ook al vooruit gekeken naar maatregelen voor natuurherstel na de brand. Stap 1: Schapen.

Smeulend veen

Het is een gek gezicht. Aan de ene kant is het haast niet voor te stellen dat er een maand geleden een heftige brand in het natuurgebied woedde. Het zwarte verkoolde landschap dat het vuur achterliet, kreeg op sommige plekken na een aantal dagen alweer een groene gloed. Aan de andere kant komt er lokaal nog veel rook uit de grond. De brand lijkt voorbij, maar op sommige plekken is het veen nog zo warm dat het weer opnieuw kan gaan smeulen en branden. Veengrond houdt namelijk goed de warmte vast, en is erg brandbaar. Het zorgt nog regelmatig voor rook- en geuroverlast in de omgeving. Het verraderlijke van een veenbrand is dat het soms gedoofd lijkt te zijn, en een week later door warme temperaturen of een stevige wind tóch weer aangewakkerd wordt. We moeten dus constant alert zijn!

De rook zorgt nog voor veel overlast in de omgeving. Foto door Piet vd Munckhof

Graven en blussen

Nog steeds werken Staatsbosbeheer, loonwerkers en soms ook de brandweer, elke dag keihard om het smeulen te stoppen. Dagelijks worden er controle rondes gedaan, waarbij vooral de zogenaamde ‘hotspots’ goed in de gaten gehouden worden. De loonwerkers zijn bij deze hotspots bezig met graaf- en bluswerkzaamheden met gespecialiseerd materiaal voor de zachte veenbodem. Door met een graafmachine de smeulende hopen veen uit elkaar te halen koelt het af, en stopt het smeulen. Het bluswater wordt aangevoerd met tankwagens over de kade, waar het in een grote container wordt geloosd. Vanuit daar wordt het water met wel 50 kuub (50.000 liter!) per uur via lange slangen en een grote sproeier het gebied in gespoten. Dat is natuurlijk erg veel water, maar om het warme veen af te koelen is ook veel water nodig. Anders is het letterlijk een ‘druppel op de gloeiende plaat’.

Met tankwagens wordt over de kade water aangevoerd

 

Met een grote sproeier van de loonwerker blussen we het smeulende veen

Schapen in de strijd tegen het jonge gras

Terwijl we dus nog druk bezig zijn met het nablussen, kijken we al wel vast vooruit naar de maatregelen voor het herstel van de natuur. Een van die eerste maatregelen is de inzet van een kudde schapen, om het jonge pijpenstro op te eten. Schapen smullen van dit verse gras, dat na de brand een groeispurt heeft gekregen. Door begrazing krijgen plantsoorten als heide ook een kans om zich te herstellen na de brand. De schapen gaan eerst in de Liesselse Peel grazen, maar worden waarschijnlijk ook later op andere plekken ingezet. Wel pas als het veilig is voor de schapen natuurlijk!

Het pijpenstrootje begon een paar dagen na de brand alweer flink te groeien

Blijf op de hoogte, maar wel op afstand

Ik begrijp heel goed dat iedereen erg nieuwsgierig is naar hoe de Deurnsche Peel er nu uit ziet. Toch willen we iedereen vragen de afsluitingen te respecteren, het betreden van het afgebrande gebied kan nog steeds gevaarlijk zijn! Het smeulende veen kan opnieuw gaan branden, en ook het inademen van de rook is erg slecht voor de gezondheid.

Toch een kijkje nemen in het gebied? Bekijk dan deze 360 graden foto, gemaakt door een drone!  Ook ben ik begonnen met een vlog serie over de brand, waarvan het eerste filmpje al op youtube te vinden is.

Kijk rond en zoom in, via de website www.luchtbeeld.nl
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog