www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Vleeseters terug in Rouwkuilen

27 augustus 2015 staatsbosbeheerlimburg in Limburg

Twee jaar na de opknapbeurt van het heideven zijn vijf van de zeven planten, waaraan het natuurgebied zijn status van Staatsnatuurmonument te danken heeft, massaal terug in de Rouwkuilen bij Ysselsteyn. Opvallend is de terugkomst van het vleesetende plantje ‘kleine zonnedauw’. Dit grote succes maakt dat Staatsbosbeheer besloten heeft dit najaar nogmaals aan de slag te gaan bij het heideven.

Rouwkuilen3©StaatsbosbeheerMet twinkelende ogen staat Dennis van Os duidelijk te genieten aan de rand van het heideven. “Dit had ik van te voren niet durven dromen. Twee jaar geleden was er geen zonnedauw en kon ik met moeite twee plukjes struikheide vinden. Nu liggen er tapijten van zonnedauw en struikheide op de oever.” Dennis is projectleider bij Staatsbosbeheer en verantwoordelijk voor de opknapbeurt van het heideven.

In 2012 heeft hij aan de rand van het heideven stroken bos laten wegzagen. Op de oevers zijn stroken van de bovenste voedselrijke grondlaag met de dichte gras- en pitrusmat verwijderd (geplagd). De bomen hadden in de loop der tijd de oevers van het ven overwoekerd. Hierdoor werd het zonlicht weggenomen voor de zonminnende struikheide, dopheide, kleine zonnedauw, ronde zonnedauw, veenpluis, witte snavelbies en moeraswolfsklauw.
Op de grens van land en water was door verrijking met meststoffen, die uit de lucht neerslaan, een te dichte gras- en pitrusmat ontstaan. Deze zorgde ervoor dat de planten, die van een voedselarme grond houden, nog meer in de verdrukking kwamen.
Beide maatregelen hebben ervoor gezorgd dat juist de planten die bij dit soort vennen horen weer de kans krijgen om zich te kunnen herstellen. Die kans hebben struikheide, dopheide, kleine zonnedauw, veenpluis en witte snavelbies volop aangegrepen. Het succes was echter niet mogelijk geweest als het gebied niet regelmatig was nagelopen door de zorginstellingen waar Staatsbosbeheer mee samenwerkt. Zij hebben alle kiemende dennen en berken die het gebied in beslag wilden nemen verwijderen en zo de ontwikkeling van bos voorkomen.

“Nu is het nog wachten op ronde zonnedauw en moeraswolfsklauw” zegt Ingrid van Westerlaak, boswachter Monitoring bij Staatsbosbeheer. “Niet alleen voor planten is de Rouwkuilen een belangrijk gebied. Er leven ook verschillende soorten amfibieën waaronder de zeldzame kamsalamander, vinpootsalamader en heikikker”.

Door de succesvolle ontwikkeling heeft Staatsbosbeheer besloten, om met ondersteuning van Provincie Limburg, dit najaar nogmaals aan de slag te gaan in de Rouwkuilen.
Opnieuw zullen er aan de rand van het ven struiken en bomen worden weggehaald. Daarnaast zullen er weer een aantal stroken op de oever aan de overkant van het ven worden geplagd. Op dit moment wordt uitgezocht wat de meest kansrijke plekken zijn waar dit kan gebeuren. Hierbij wordt ook gekeken of dit te combineren is met de aanleg van een paar mooie doorkijken over het ven. Bezoekers die de Rouwkuilen en het heideven met eigen ogen willen zien kunnen de rode wandelroute lopen. Deze start aan de Rouwkuilenweg in Ysselsteyn.

Kleine Zonnedauw 9©Staatsbosbeheer Dopheide4©Staatsbosbeheer

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog