Over Groningen
De boswachters van Staatsbosbeheer beheren verschillende soorten natuurgebieden in Groningen. Bijvoorbeeld de onverwachte natuur in het coulissenlandschap van het Westerkwartier, de bossen en beekdalen van Westerwolde, het vogelparadijs in de wildernisnatuur van het Lauwersmeer, de nieuwe natuur van ‘t Roegwold, de cultuurhistorische parels op het Hogeland en de onbewoonde Rottums. Er zijn mooie wandel- en fietsroutes aangelegd, en de boswachters organiseren regelmatig excursies en andere leuke activiteiten om mensen mee te nemen naar ‘hun’ werkgebied.
Meer informatie over de Groningse natuurgebieden en de recreatiemogelijkheden vind je op de website van Staatsbosbeheer.
Roegwold
In ’t Roegwold heeft de natuur vrij spel. Dit maakt het landschap dynamisch en verrassend. In het gebied leven diersoorten zoals de groene glazenmaker, waterspitsmuis en de heikikker de blauwborst en de roerdomp. Ook de otter zou binnenkort zo maar in ‘t Roegwold kunnen verschijnen. Meer weten? Kijk op Staatsbosbeheer.nl/tRoegwold.
Groningse stuwallen
In de omgeving van Winschoten vind je mooie hoogtes in het landschap: de Groningse Stuwwallen. Deze stuwwallen zijn ontstaan in de ijstijden doordat het ijs het land omhoog drukte; nu een heerlijk wandelgebied met jonge bossen, graslanden en houtwallen. Meer weten? Kijk op Staatsbosbeheer.nl/GroningseStuwwallen.
Hogeland
Het Hogeland boven de stad Groningen is zo open als een landschap maar kan zijn: graslanden, kromme sloten, hoge luchten, kronkelende dijkjes en in het voorjaar overal fluitenkruid. Het Hogeland is een landschap om eindeloos doorheen te fietsen of wandelen. Meer weten? Meer weten? Kijk op Staatsbosbeheer.nl/Hogeland.
Lauwersmeer
Onder vogelaars is het Lauwersmeer vermaard om de vele steltlopers en andere, soms zeldzame vogels zoals bijvoorbeeld kleine zwanen, lepelaars of grauwe franjepoten. Zelfs de zeearend broedt hier sinds een aantal jaren. Meer weten? Kijk op Staatsbosbeheer.nl/Lauwersmeer of Boswachtersblog.nl/Lauwersmeer.
Oldambt
In het voorjaar kleurt het Oldambt geel van het koolzaad. En tussen de Groninger akkers legde Staatsbosbeheer nieuwe natuur aan of herstelde oude natuur in ere. Je kunt hier kanovaren tussen de herenboerderijen, of wandelen langs de lieflijke akkers. Meer weten? Kijk op Staatsbosbeheer.nl/Oldambt.
Oude Veenkoloniën
De Oude Veenkoloniën in Oost-Groningen zijn uniek in Europa. Op de hogere zandgronden en de overgangen naar de lagere veengronden liggen verschillende natuurgebieden. Jong en oud kunnen genieten van de prachtige natuur in het Adriaan Tripbos, in Natuurpark en Heemtuin Tussen de Venen kun je heerlijk wandelen en bij Winschoten is een bosgebied met een centrale (vis)plas. Meer weten? Kijk op Staatsbosbeheer.nl/OudeVeenkolonien.
Westerkwartier
Het Groningse Westerkwartier is een goed bewaard geheim: de moeite waard om te ontdekken! Wie deze streek eenmaal leert kennen, staat versteld van het veelzijdige landschap. Meer weten? Kijk op Staatsbosbeheer.nl/Westerkwartier.
Westerwolde
In Westerwolde kun je eindeloos fietsen en wandelen door een intiem landschap van bossen, vennetjes en beken of ervaar het landschap vanuit de kano via de beek de Ruiten Aa. Beleef bij het Theater van de Natuur in Sellingen op elk moment van de dag je eigen privévoorstelling. Meer weten? Kijk op Staatsbosbeheer.nl/Westerwolde.