www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Biodiversiteit in het Westerkwartier – natuur en akkerland hand in hand

11 april 2025 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

In het Westerkwartier werken we met passie aan het bevorderen van de biodiversiteit op onze akkers. Dit doen we voor de natuur, en in het bijzonder voor belangrijke bestuivers zoals bijen, (akker)hommels en andere insecten. De akkers zijn een levend ecosysteem, waarbij wij de natuur af en toe een handje te helpen. Zo hebben we de afgelopen weken op verschillende akkers gezaaid, waarover ik graag wat meer vertel.

Akkerland als voedselbron

Op onze akkers hebben we een mengsel gezaaid van rogge, boekweit, akkerandoorn, mosterd en korenbloem. Deze gewassen zijn niet alleen nuttig voor het bodemleven, maar ook een belangrijke voedselbron voor de dieren die onze natuur verrijken. Het rogge is bijvoorbeeld een wintervoorraad voor putters – kleine, kleurrijke vogels die je vaak in onze regio ziet. Boekweit is een nectarbron voor bijen en hommels in de zomermaanden.

Zaaien zonder ploegen

Om de akkers goed te onderhouden, werken we met een vleugelschaar cultivator. Die lenen we van onze collega’s in het Drentsche Aa gebied. Deze machine heeft als voordeel dat het mogelijk is om direct in te zaaien zonder te ploegen. Dit bespaart veel tijd en energie, en het is ook nog eens veel beter voor het bodemleven. Want omdat de cultivator niet te diep in de bodem snijdt, blijft de ondergrond intact. Wat voorkomt dat wormen en ander bodemleven wordt verstoord.

Acht locaties, verschillende mogelijkheden

Deze bijzondere akkers bevinden zich op acht locaties in het Westerkwartier: Curringherveld,  Kaleweg, Snipspoel, Marumerlage, Haarsterbos, Bombay, Doezumermieden en Oude Riet. De akkers variëren in grootte van 0,1 tot 1,5 hectare. Elke locatie biedt unieke kansen om verschillende soorten gewassen en biodiversiteit te bevorderen. En samen dragen ze bij aan de gezamenlijke missie om de natuur te ondersteunen.

Kennisdeling en samenwerking

Door ervaringen en machines te delen met collega’s in de regio, kunnen we ons werk verder verbeteren. Team Drentsche Aa heeft meer ervaring met akkers en hebben deze machine al langer in gebruik. Zo kunnen we steeds efficiënter en effectiever werken aan het herstel van de natuur en biodiversiteit op onze akkers. We kijken ernaar uit om deze prachtige projecten verder uit te breiden en de natuur in het Westerkwartier te blijven ondersteunen.

Alvast een fijn weekend!

Boswachter Marieke

reageren

geef een reactie

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog