www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Drijvende schatkamers: natuur onder onze voeten

4 oktober 2024 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Als je door de Doezumermieden wandelt, voel je de rust van dit bijzondere landschap. Dit unieke gebied, gevormd door eeuwenlange menselijke invloed, is een schatkamer van biodiversiteit. Van de bloeiende hooilanden in de zomer tot de stilstaande petgaten vol leven, de natuur laat hier haar mooiste kanten zien. Maar om deze schoonheid te behouden, is goed beheer essentieel. Wat houdt dat eigenlijk in?

Een landschap geschapen door de mens

De Doezumermieden zijn vanaf de vijftiende eeuw ontstaan, toen mensen veen begonnen te winnen. De lege plekken werden legakkers en petgaten, wat een paradijs werd voor veel planten en dieren. Tijdens een zomerwandeling lijkt er niets aan de hand als je door een kleurenpracht van bloemen struint. Maar als we niet regelmatig ingrijpen verdwijnt dit landschap binnen enkele decennia.

Eenasser, Doezumermieden 2024

Het belang van maaibeheer

Bij het beheer van veenmosrietlanden komt veel kijken. Het is hard werken, maar het resultaat is de moeite waard! Jaarlijks maaien we deze gebieden, soms twee keer per jaar. Meestal in de zomer of het najaar na het broedseizoen, maar soms ook al in het broedseizoen om verbossing tegen te gaan. Uiteraard alleen nadat zeer zorgvuldig is gecontroleerd of er geen broedvogels of andere kwetsbare natuurwaarden zijn. Het maaisel voeren we af om de bodem te verschralen, zodat bijzondere plantensoorten behouden blijven. Door deze zorgvuldige aanpak kunnen zeldzame soorten, zoals kamvaren, waterdrieblad en verschillende orchideeën, zich blijven ontwikkelen.

Waterdrieblad
Waterdrieblad

Trilveen en handmatig beheer

Een van de meest bijzondere aspecten van het onderhoud is het maaien van trilveen. Dit vraagt echt vakmanschap, omdat de grond geen zware machines kan dragen. In plaats daarvan gebruiken we een eenassige rietmaaier. Stel je voor: je balanceert op een pakket drijvende plantenresten, met daaronder meters diep water. Het vergt wat oefening, maar het is ook een geweldige manier om dicht bij de natuur te zijn. Elke maaibeurt is niet alleen noodzakelijk, maar ook een kans om het leven in het water en de lucht te observeren—van dartelende libellen tot het gezang van de rietzanger.

Rietzanger

Een rijkdom aan verlandingsstadia

Wat de Doezumermieden zo speciaal maakt, is dat je er alle stadia van verlanding kunt ontdekken. Van open water tot dicht bos, het is een mini-ecosysteem waarin elk stadium zijn eigen charme en waarde heeft. Tijdens een wandeling krijg je niet alleen een gevoel van het verleden, maar ook van de rijkdom die de natuur nu te bieden heeft. Neem de tijd om stil te staan en geniet van de geluiden en geuren om je heen; misschien spot je zelfs een roerdomp of een andere schuwe vogel.

Roerdomp

Natuurherstel in de Doezumermieden

Recentelijk zijn er belangrijke stappen gezet in het natuurherstel van dit unieke laagveengebied. Provincie Groningen werkte samen met Staatsbosbeheer om het ecosysteem te herstellen en de biodiversiteit te bevorderen. Het (her)graven van petgaten om de successie vanaf nul te laten beginnen en het verwijderen van bos om ruimte te creëren voor veenmosrietland, waren onderdeel van van dit project. Dit laatste kunnen we met ons maaibeheer langer in stand houden.

Doezumermieden, maaien met eenasser

De toekomst van de veenmosrietlanden

Natuurlijk zijn er uitdagingen. Van klimaatverandering tot menselijke invloed: deze unieke gebieden blijven niet zomaar bestaan. Maar met gezamenlijke inzet—van boswachters, vrijwilligers en bezoekers—kunnen we ervoor zorgen dat de Doezumermieden ook voor toekomstige generaties een bron van inspiratie en schoonheid blijven. Educatie en betrokkenheid van de gemeenschap zijn daarbij cruciaal. Door mensen bewust te maken van de waarde van deze ecosystemen, kunnen we een groter draagvlak creëren voor hun bescherming.

Arbeidsintensief handwerk

Ontdek en ervaar

Dus, trek je laarzen aan en kom het zelf ervaren! De unieke en veelzijdige Doezumermieden wachten op je. Laat je inspireren door de natuur en voel de verbinding met deze bijzondere plek. En vergeet daarna niet je ervaringen te delen. Want jouw verhaal kan anderen motiveren om ook deze schoonheid te ontdekken. Zodat we er samen voor kunnen zorgen dat dit stukje Groningen blijft bloeien.

Boswachter Marieke

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog