Help de woekerende waterteunisbloem uit ’t Roegwold!
In een blog in juni over invasieve soorten werd de waterteunisbloem al vermeld. Op één van de foto’s was te zien dat de waterplanten massaal per kano werden afgevoerd. Zo’n ruim drie maanden verder is het probleem niet minder. Het zijn niet meer enkele groeiplaatsen van tientallen vierkante meters, maar vele tientallen groeiplaatsen van kleiner formaat. Als we nu niet ingrijpen krijgen we hem waarschijnlijk nooit meer weg. Met dramatische gevolgen voor het prachtige moerasgebied.
Kom jij ons komende dinsdagmiddag 9 oktober ook helpen met het verwijderen van de waterteunisbloem uit het deelgebied Dannemeer (Schildwolde) van ’t Roegwold?
De schaduwzijde van de mooie Ludwigia grandiflora
De waterteunisbloem behoort tot de teunisbloemfamilie en heeft net zoals de ‘gewone’ teunisbloem prachtige goudgele bloemen. Ook van de grote dichte massa aan bladeren kan gezegd worden dat het er fraai uitziet.
Combineer dat met een sterke overlevingsdrang en een razendsnelle groeisnelheid en je hebt een leuke vijverplant. Onder goede omstandigheden (natte voeten, hoge temperatuur en veel zon) kan de plant wel 40 centimeter per dag groeien. Je kan hem letterlijk zien groeien. Tijdens een rondje over het knuppelpad groeit de plant rustig 1 tot 2 centimeter. Het mooie en bijzondere van de waterteunisbloem daargelaten, tijd voor de schaduwzijde, letterlijk en figuurlijk.
Onderwaterflora legt het loodje
Het onschuldige stekje, tot voor kort te verkrijgen bij de tuincentra, wordt in de vijver gezet en blijkt wonderwel te gedijen. Het breidt zich gestaag uit en binnen een mum van tijd is je vijver volledig overwoekerd. Alle andere drijvende en oeverplanten worden weggeconcurreerd. Het licht wordt volledig weggenomen, waardoor de onderwaterflora het loodje legt. De dode planten rotten langzaam weg en onttrekken alle zuurstof uit het water, dus moeten we ook afscheid nemen van de vissen, kikkers, salamanders en andere waterdieren. Het eindbeeld is een dode stinkende mix van water en bagger die gedurende een korte periode fraai groen en geel kleurt.
Dit gebeurt ook wanneer de waterteunisbloem (met de beste bedoelingen) wordt gedumpt in sloten, vaarten of andere wateren. Bovendien wordt de plant verder verspreidt naar andere wateren door onderhoudswerkzaamheden. Een fragment van de plant is namelijk al voldoende om een nieuw gebied te koloniseren. Het schonen van sloten is waarschijnlijk ook een grote veroorzaker van de snelle verspreiding over geïsoleerde gebieden. We willen niemand de zwarte piet toespelen, het is per slot van rekening ook een relatief nieuw probleem waar nog niet iedereen van op de hoogte is. Maar we willen wel de bewustwording creëren om verdere verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen. Want waterteunisbloem uitroeien is nog niet zo eenvoudig…
Bestrijding
De beste manier van bestrijden is lekker ouderwets met de hand iedere plant volledig uittrekken of uitgraven. Belangrijk is daarbij dat alle delen van de plant worden verwijderd, ook de wortels die enkele centimeters diep de grond in gaan. Soms wortelt de waterteunisbloem te midden van pollen pitrus. Op dit soort plekken kan een kleine kraan worden ingezet om de hele vegetatie af te plaggen. Dat dit ten koste gaat van enige inheemse flora is niet erg, die komt vanzelf weer terug.
Ons team wil beide methoden inzetten, maar de benodigde manuren zijn simpelweg niet beschikbaar om een degelijke bestrijding uit te voeren. Onder het motto van “vele handen maken licht werk” doen we een beroep op onze vrijwilligers, maar zeker ook op iedereen die wel eens komt genieten van ‘t Roegwold. Je helpt dus niet alleen ons als terreinbeheerder, maar ook jezelf. Want de biodiversiteit die nu aanwezig is gaat sterk achteruit wanneer de waterteunisbloem de vrije hand krijgt.
Help je ook mee?
Heb je ook zin om dinsdagmiddag de handen uit de mouwen te steken in een van de mooiste moerasgebieden van Groningen? Neem dan contact op met boswachter Annet de Jong (T 06 51711263 / E a.jong@staatsbosbeheer.nl). Je kan ook helpen met het opzoeken en markeren van waterteunisbloem, wanneer het fysieke werk te zwaar voor je is.
Uiteraard voorzien wij in materieel als harken en wij verzorgen de afvoer van het plantmateriaal. Ook zorgen wij voor koffie, thee en lekkers! Wij zijn zeer dankbaar voor alle hulp die je ons kan bieden.
Hopelijk tot dinsdagmiddag!
geef een reactie
junni
asndjasjcdjapdsnfjasnojsofjasdffasdfioadfoNFHFBAJKCNJKXNCJKACO SDCNNDNCJKASDBCDCHBDHICBSDJCNKLSDNCJKASNCJKWDBCIOJASDCHBCNUISDJCUIWDVCIONHNINPWNMCIOWEU-DHWC J LMICHASNXNXZnXPASHDUJ NJK IDUIGSGJKZX J
junni
hellp writer
Jordan Belfort
Water primrose is an enduring herb local to South America and some US states. It has profound roots and powerful stems that develop on a level plane from the edges of the invaded water body. I Need Help With My Homework
Chris Greenwalty
You guys are doing really best for which I would like to appreciate you all of the guys from my PhD Dissertation writing service team. I wish you a future success ahead.
eddie007
You have to go to Bluetooth settings that will be shown in the device after which you can disable Bluetooth. fix wireless displays connections in windows 10 after this process will fix your problem.
Ronald Thomas
Our life is natural and nature is natural too so there is small difference life is not constant but nature is always continuous. https://www.DissertationPlus.co.uk/
Ellen
Helaas, zit in Italië anders graag geholpen
compress2impress
The article has some good and serviceable information. It was very well authored and easy to understand.
cpr certification classes near me