www.boswachtersblog.nl/ Groningen

En toen was er de Japanse duizendknoop!

27 april 2018 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Momenteel wordt ons team versterkt met een extra collega. Voor veel mensen uit deze regio een bekende, namelijk Rinck Zevenberg. Hij houdt zich onder andere bezig met de Japanse duizendknoop. Wat hij daar precies mee doet, verteld hij jullie graag.

Het water staat op, het moet koken, de jonge scheuten met een biologische citroen ( zijn er ook andere dan?) en veul suiker, heul veul suiker, denk ik. Ja dat is het recept zoals ik die lees over de Japanse duizendknoop. Bij onze volgende teamoverleg ga ik dat schenken, dat ipv. koffie of thee! Het helpt, volgens het recept tegen tekenbeten, nou wat wil je nog meer. Dat wordt zeg maar boswachterssiroop!

Japanse duizendknoop met citroen

We zijn in Westerwolde ‘druk’ in de weer om het verspreidingsgebied van de Japanse duizendknoop in kaart te brengen. Er zijn  zo’n 5 of 6 haarden van deze ongewenste gast, een exoot zoals we dat noemen. Het is ook nog eens een invasieve soort, een soort die woekert en overwoekert en niets anders toestaat. Ongewenst dus, hoort thuis in het rijtje bereklauw en ook Nijlgans. Wel wat anders maar toch. Het is verder eigenlijk helemaal geen rare of gekke plant, ja het wordt groot en hoog met stengels als bamboestokken maar ook weer mooie bloemen die doen denken aan bruidssluier.

Bastaardduizendknoop

Als die kaart klaar is gaan we er natuurlijk wat tegen doen, sterker onze vrijwilligers zijn al ‘vrijwillig’ er mee aan de gang gegaan! Met de hand en riek uitsteken en daarna ‘alle’ wortelstokken verwijderen en de zaak bedekken met dik rubberdoek. Inmiddels is dit op deze wijze aangepakt. Vervolgens gaan we monitoren, ook boswachterstaal!, oftewel bijhouden en kijken wat de plant doet. Grotere plekken, onder meer in de Veenhuizerstukken, gaan we stomen en verhitten en kijken of de plant dan ook verdwijnt. Wat ooit als tuinplant is aangeplant wordt nu met tand en zwaard bestreden.

Wortelstokken van de Japanse duizendknoop

En die siroop?, afwachten maar wat mijn collega’s ervan vinden. U hoort van mij!

Groene groet Rinck

reageren

geef een reactie

  • Daniele Watson
    25 juni 2021 om 18:38

    Hello, I would like to thank you for sharing this useful material. The feedbacks that are provided here will be useful for my excel project

  • Kate Magill
    22 september 2018 om 07:39

    Trustworthiness is the best arrangement. I did this all through a large portion of highschool yet it extremely just worked 5-6 times for every class before Cheap Essay Service educators began becoming weary of it.

  • Arvind kumar
    23 augustus 2018 om 07:38

    Without explorer you do not able to browse anything that’s why explorer is doing big role in our operating system and time to time the explorer will be changed searching file explorer windows 10 and upgrade as more because the uses of operating system increases time to time so that’s why it can upgraded more.

  • G.K. Klap
    12 mei 2018 om 11:00

    In de Holle Beetste Vennekampen tegenover ds. W. Reindersweg 8 en 9 staat ook
    Japanse duizendknoop. Succes met de bestreiding.

  • klaas
    7 mei 2018 om 13:16

    je kunt ook varkens inzetten die eten ook de wortels op

    • Cordelia Mitchell
      17 juni 2019 om 09:34
  • henk drenth
    27 april 2018 om 21:01

    De Japanse duizendknoop, die wij, vrijwilligers bij SBB, liever honderdduizendknoop zouden noemen, laat zich moeilijk definitief verwijderen. Hoever moet je deze exoot afgraven is nu de grote vraag. Als je één stukje wortel over het hoofd ziet, begint de ellende weer opnieuw, is ons verzekerd. Dus afgraven tot één meter, is geen optie. Afdekken met plastic doek om te verstikken, is wel een optie!
    Een combinatie dan met bv een “middel”, ik durf de naam niet uit te spreken, maar het eindigt op Up. Op Wikipedia/internet wordt zo’n combinatie wel aangeduid.
    Maar goed, wij gaan toch eerst de handmatige behandelwijze bewandelen.

  • Ine Bles
    27 april 2018 om 20:45

    Wij hebben hem ook in de tuin, je mag hem komen bestrijden hoor!

    • Jacqueline Wright
      13 juni 2018 om 04:12

      Grotere plekken, onder meer in de Veenhuizerstukken, gaan we stomen en verhitten en kijken of de plant dan ook verdwijnt. Wat ooit als tuinplant is aangeplant wordt nu met tand en zwaard bestreden. run 3

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog