www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Boekenweek 2018: boswachters veranderen in boekenwurmen

13 maart 2018 Henk-jan in Fryslân

Deze week is de 83ste Boekenweek met als thema Natuur. In deze boekenweek vertellen een aantal Friese boswachters welke natuurboeken belangrijke inspiratiebronnen zijn (geweest) voor hun werk. Vandaag zijn dit boswachter Marjon en boswachter Henk-Jan.

Deze week is Natuur het thema van de boekenweek en staan literaire (non-) fictieboeken over dit onderwerp centraal. Wellicht heb je het Boekenweekgeschenk van de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck al gelezen of het essay ‘Natuurlijk’ van politicus/natuurkundige Jan Terlouw gekocht.  Veel boswachters zijn echte boekenwurmen. We lezen graag, al zijn de dikke literaire werken bij sommige collega’s niet het meest favoriet. Die vergen meer leestijd en die tijd brengen we bij voorkeur buiten door. Wat zijn nu onze favoriete natuurboeken, welke uitgaven hebben ons vroeger geïnspireerd of gebruiken we nu in ons werk?

Boswachter Marjon: ‘zoekgidsen helpen je dieren op naam te brengen’
Ik zie heel veel kinderen, zowel tijdens excursies in de vakantie als educatieprojecten met scholen. Zo doe ik veel excursies in het bos, het moeras, maar ook in de eendenkooi en het libellenreservaat de Wyldemerk. Via spellen en onderzoekjes leren de kinderen spelenderwijs veel over de natuur. Een van mijn favoriete boeken is ‘Speuren en vinden’. Hierin vind je 35 zoekkaarten en de kinderen krijgen tijdens hun onderzoekjes naar verschillende bodemdiertjes of vlinders een zoekkaart mee om de dieren op naam te brengen. Het boek is ook leuk als je samen met je kinderen de natuur in gaat of in de tuin iets ziet!

Als kinderen nog meer willen weten over de natuur, zijn er allerlei boeken verkrijgbaar over verschillende natuuronderwerpen. Aanraders zijn: ‘Vogels om je heen ontdekken’ van Nicole de Cock en ‘Het grote vlinderboek’ van Piet Duizer en Annette Fienieg. Is je kind een bioloog in de dop? Dan zal de boekenserie ‘Planeet aarde: ontdek de wondere wereld van de natuur’ vast in de smaak vallen!

Boswachter Henk-Jan; ‘Ogen op Steeltjes was een eye-opener’
In 1975 was het boek ‘Ogen op steeltjes’ boekenweekgeschenk. Ik zat in de 3e klas en wilde graag boswachter worden. Die week kwam mijn meester op maandagmorgen de klas binnen met een lichtbruin boek in zijn hand: ‘Ogen op Steeltjes’. Op de cover stonden een jongen en een meisje, omringd door een enorme kever, muis en libel. Dat intrigeerde mij en ik zat op het puntje van mijn stoel toen meester vertelde dat hij die week elke dag een verhaal uit dit boek ging voorlezen. Hij kon prachtig beeldend vertellen en nam ons die week mee in de avonturen van Heleen en Maarten in het eiken-beukenbos. Vijf dagen lang maakte ik een reis in mijn gedachten, met de stem van meester op de achtergrond en leerde het verborgen leven kennen van mollen, mieren, vogels en allerlei planten. Ogen op Steeltjes was voor mij een echte inspiratiebron, ook al vanwege de prachtige pentekeningen van Jan Wartena. Het was voor mij een echte eye-opener!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog