Geel is de voorjaarskleur
FRYSLAN – Met een zonnige en zachte week in het vooruitzicht gaat het voorjaar helemaal los. En daarbij horen natuurlijk vrolijke, heldere kleuren. Geel is dé voorjaarskleur in de natuur. Of je nu langs een sloot loopt of door een grasveld, overal kom je gele bloemen tegen. De weilanden beginnen geel te kleuren van de paardenbloem, langs de slootkant bloeit de dotterbloem en in houtwallen en bossen kom je massaal speenkruid tegen. Geel is in de mode!
Insektenlokkers
Geel is niet alleen mooi om naar te kijken, de kleur vervult ook een belangrijke functie in het leven van planten en dieren. De fel gele kleur van bijvoorbeeld de paardenbloem is eigenlijk een prachtige verleidingstruc om bijen en hommels te lokken. Het voordeel is wederzijds: de bij zorgt voor de bestuiving van de plant en de paardenbloem levert de nectar voor de bij. Het helpt beiden in hun voortbestaan.
Geel nodigt uit
Geel geeft de natuur kleur, zeker na een lange grijze winter. Niet voor niets is geel de kleur van de voorjaarsstemming. Geel maakt je vrolijk en opgewekt. Reden temeer om naar buiten te gaan en te genieten van paardenbloem, narcis, koolzaad, speenkruid en vele andere gele planten die nu in bloei staan.
Boswachter Henk-Jan van der Veen
geef een reactie
Han Messie
BOARNSTERHIM ADEMT
Ochtendnevel rijst uit boerensloten
steekt witte grillige vingers uit
belust om al zoekend te grijpen
de verijlde zwevende dampen
omvatten met zonneglans verblijd
het gaarne bezochte dorp Grou
strijken vluchtig langs strenge muren
waarachter papieren en kunstwerken
verhalen van de geschiedenis
der beminde Friese grond
begeven zich tussen wandelaars
krioelend en vol verrassing
tenslotte zijn ze verloren
boven het knipogende Pikmeer
dalen doelloos kringelend neer
vinden _ langzaam verdwijnend
geborgenheid en bemoediging
bij zachtzinnige klapperzeilen
die vergane lucht
herboren als blanke avonddamp
bedekt eindeloze weiden
broedt wachtend leven uit.
Henk-Jan van der Veen
Zoals zo vaak in de natuur is hier sprake van een samenspel. Vlak na de winter is het als bloem belangrijk dat je opvalt voor insecten. Daardoor vergroot de plant de kans op bestuiving en dat is weer belangrijk voor de vorming van zaad en het voortbestaan van de soort.
Bijen zijn een van de eerste voorjaarsinsecten die na een winter op zoek gaan naar nektar. Bijen kunnen een aantal kleuren goed onderscheiden, waaronder geel en wit. Vandaar dat heel veel planten in het voorjaar geel (paardenbloem, speenkruid) dan wel wit bloeien (bosanemoon, witte klaverzuring, daslook). Persoonlijk valt het me op dat veel Gele voorjaarsbloeiers vooral graslandplanten zijn en witte voorjaarsbloeiers vooral bosplanten.
annemiek bongers
Dank je, vooral dat de bijen goed geel en wit kunnen onderscheiden.
Weet u toevallig of het voor een plant ‘makkelijker’ is om wit en geel te maken? Vraagt het maken van rood en blauw bijvoorbeeld meer zonlicht, waardoor die kleuren later in het seizoen ontstaan.
Henk-Jan van der Veen
Dag Annemiek,
De kleur van de plant is genetisch bepaald en ligt verankert in het DNA van de plant. Kleurvorming is dus een vast gegeven en niet afhankelijk van zonlicht. Soms komen kleurveranderingen voor bij planten en kun je plotseling een andere kleurvariant krijgen, bv een witte albinobloem.
Bloemkleuren zitten dus in de genen.
annemiek bongers
dank u, ik ga komend voorjaar genieten van alle gele en witte bloemen.
annemiek bongers
Leuk stukje.
Ik heb een vraag wat mij elk voorjaar weer bezig houdt.
Waarom bloeit de natuur geel in het voorjaar.
Later zie je pas wit, rood en blauw verschijnen. En die kleuren zien de bijen en hommels ook.