www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Nieuwe sloten in Oosterwold voor watercompensatie en natuurverbetering

30 januari 2025 Boswachter Amy Zeeman in Flevoland

Staatsbosbeheer en de gemeente Almere bereiden momenteel het graven en verbreden van de sloten in Oosterwold, langs de grenzen van het Almeerderhout op het terrein van Staatsbosbeheer, voor. De werkzaamheden starten vanaf half februari 2025.

Dit project dient meerdere doelen:

  1. Watercompensatie als gevolg van de verbreding van wegen in Oosterwold.
  2. Verhoging van de natuurwaarde door de oevers zoveel mogelijk natuurvriendelijk te maken.
  3. Markering van erfgrenzen om overlast door illegale objecten en achtererfontsluitingen te verminderen.

Deze samenwerking zorgt ervoor dat de gemeente kan voldoen aan haar watercompensatieverplichtingen, terwijl Staatsbosbeheer tegelijkertijd de biodiversiteit in haar natuurgebieden versterkt en duidelijke erfafscheidingen realiseert.

Projectaanpak

Voor de aanleg van de sloten stelt Staatsbosbeheer haar gronden beschikbaar. Op locaties waar voldoende ruimte is, worden oevers natuurvriendelijk gemaakt. Dit betekent dat de slootkanten aan de zijde van Staatsbosbeheer flauw oplopen. Dit draagt bij aan een hogere biodiversiteit, omdat hier diverse vegetatie op kan groeien en het een ideale plek is voor broedende vogels. Afhankelijk van de locatie en de ruimte naast de bosrand wordt er gekozen voor een natuurlijke oever, een standaard sloot of een iets bredere sloot.

Het snoeien van de bosrand en het verwijderen van struiken en vooral bomen wordt zoveel mogelijk beperkt. Naar verwachting zal langs alle sloten wel de bosrand worden opgesnoeid. Op plekken waar schouwpaden of werkruimte voor machines vereist zijn, zullen bomen worden verwijderd. Daar waar de schouwpaden behouden moeten blijven zullen de bomen gecompenseerd worden op andere plekken binnen het Almeerderhout.

Verwijdering van illegale objecten

Voorafgaand aan de graafwerkzaamheden moeten alle illegale objecten, zoals bruggen, bouwwerken en afval, worden verwijderd van de Staatsbosbeheerterreinen. Bewoners ontvangen een brief met het verzoek dit zelf binnen een gestelde termijn te doen. Indien dit niet gebeurt, worden de objecten door de uitvoerder verplaatst naar het perceel van de eigenaar. Het terugplaatsen van deze objecten is niet toegestaan en hierop zal worden gehandhaafd.

Ingangen naar het bosgebied

Door vele bewoners zijn er illegale achtererf ontsluitingen gecreëerd of toegangen naar het bosgebied gemaakt. Door het graven van de sloten vervallen al deze toegangen. De gemeente Almere en Staatsbosbeheer brengen de situatie naar nul. Vanuit het project stadsbos Almeerderhout wordt gekeken naar logische toegangen vanuit de woonwijk Oosterwold naar de Staatsbosbeheerterreinen. De eerste kaarten hiervoor zijn gepresenteerd tijdens een bewonersavond op 3 december 2024. De definitieve ingangen worden in 2025 vastgesteld en naar verwachting in 2026 gerealiseerd. Inwoners kunnen op de hoogte blijven via de nieuwsbrief van het projectplan Almeerderhout.

Planning

De werkzaamheden zullen in twee fases worden ingedeeld. De locatie van de werkzaamheden van de eerste fase staan aangegeven in de kaart hieronder.

Begin februari zal Staatsbosbeheer starten met de werkvoorbereidingen voor de zaagwerkzaamheden.

Halverwege februari zal Staatsbosbeheer starten met de snoei- en zaagwerkzaamheden van de bosranden.

In mei/juni zal de gemeente starten met de graafwerkzaamheden.

Bewoners met illegale objecten op Staatsbosbeheer terrein zullen in april/mei een brief krijgen met het verzoek de objecten te verwijderen.

De tweede fase zal naar verwachting begin 2026 starten. Meer informatie over de start van deze werkzaamheden zal voor die tijd gedeeld worden.

 

 

Veel gestelde vragen 

  1. Waarom worden deze sloten gegraven?

De sloten zijn nodig voor watercompensatie in verband met wegverbredingen. Tegelijkertijd verbeteren natuurvriendelijke oevers de biodiversiteit van de natuurgebieden en markeren ze duidelijker de erfgrenzen van de Staatsbosbeheerterreinen.

  1. Wat is watercompensatie?

Door het aanleggen van verharding, zoals wegen, is er minder oppervlak waar regenwater direct in de bodem kan doordringen en kan worden opgeslagen. Om dat water toch snel te verwerken is extra berging van water nodig, bijvoorbeeld in de vorm van nieuwe – of breder gemaakte sloten.

  1. Worden er veel bomen weggehaald?

Nee, het weghalen van bomen wordt zoveel mogelijk beperkt. Alleen daar waar schouwpaden of werkruimte nodig zijn, kunnen bomen worden verwijderd. Verwijderde bomen die vanwege een schouwpad niet op dezelfde plek terug geplant kunnen worden, worden gecompenseerd elders in het Almeerderhout.

  1. Wat gebeurt er met de vrijgekomen grond?

De grond wordt hergebruikt voor het ophogen van beheerpaden van Staatsbosbeheer in Oosterwold en het Kathedralenbos. Dit kan tijdelijk invloed hebben op de toegankelijkheid van de wandelroute in het Kathedralenbos. Hou de boswachtersblog en de borden in het terrein in de gaten voor meer informatie over deze werkzaamheden.

  1. Hoelang duren de werkzaamheden en wanneer starten jullie?

De snoei- en zaagwerkzaamheden starten halverwege februari en duren tot uiterlijk 14 maart. Het graven van de sloten neemt drie tot vier weken in beslag en zullen starten na de zaagwerkzaamheden in de periode van mei/juli afhankelijk van de benodigde vergunningen, ontheffingen en de weersomstandigheden. De verwerking van de grond kan iets langer duren en zullen van start gaan zodra de andere werkzaamheden zijn afgerond.

  1. Hoe wordt rekening gehouden met de natuur tijdens de werkzaamheden?

Vooraf aan alle werkzaamheden is een boswachter ecologie collega betrokken bij het project en de voorbereidingen voor de werkzaamheden. De zaagwerkzaamheden worden uitgevoerd voor het broedseizoen en de graafwerkzaamheden geven niet zoveel overlast dat dit niet tijdens het broedseizoen uitgevoerd mag worden. Voor de zekerheid is de boswachter ecologie hier wel bij betrokken. Met bijzondere soorten en burchten worden rekening gehouden zoals dit ook staat aangegeven in de omgevingswet.

  1. Wat gebeurt er met objecten van bewoners op Staatsbosbeheerterreinen?

Illegale objecten moeten door de bewoners zelf worden verwijderd. Als dit niet tijdig gebeurt, worden de objecten verplaatst naar het perceel van de eigenaar. Terugplaatsing is niet toegestaan en hierop wordt gehandhaafd.

Bewoners met illegale objecten krijgen vooraf aan de graafwerkzaamheden een brief met het verzoek om de objecten te verwijderen.

  1. Kunnen bewoners meedenken over de toegangen tot het bos?

Vanuit het stadsbos Almeerderhout project is een voorstel gemaakt met de meest logische toegangen tot het gebied. Hierin is gekeken naar de totale ontsluiting van het stadsbos en de aansluiting van de toegangen op de nog te realiseren voorzieningen. Dit voorstel is op 3 december 2024 gepresenteerd tijdens een bewonersavond. Mocht u zelf nog ideeën of een voorstel hebben dan kunt u dit mailen naar info@stadsbosalmeerderhout.nl

Het projectteam kan echter niet beloven dat elk idee of voorstel ook gerealiseerd gaat worden.

  1. Ik heb nog een vraag over deze werkzaamheden, bij wie moet ik zijn?

Voor vragen over de graafwerkzaamheden en de realisatie van de sloten kunt u contact opnemen met de gemeente Almere via: realisatieoosterwold@almere.nl

Voor vragen over de snoei- en zaagwerkzaamheden kunt u contact opnemen met de boswachter van Staatsbosbeheer via: boswachtersalmere@staatsbosbeheer.nl

reageren

geef een reactie

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog