Plantseizoen in Almere weer gestart!

Inkuilen van bosplantsoen. Fotograaf: Lisa Wassenaar
Het plantseizoen is van start en dat betekent een mooie maar ook drukke periode voor ons als boswachters.
In deze blog gaan we wat dieper in op de werkzaamheden, wat merk ik als bezoeker en waarom planten wij bomen en struiken?
Waar gaan we planten?
Dit plantseizoen zullen we op verschillende plekken in het Almeerderhout jonge bomen en struiken aanplanten. Het gaat om delen in het Waterlandsebos, Overvaartbos, Schapenbos, Weteringpark en het Cirkelbos. In totaal wordt er zo’n 18 hectare bos ingeplant. Tijdens deze werkzaamheden kan het zijn dat de fiets- en wandelpaden tijdelijk minder goed begaanbaar zijn door modder. Onze aannemers doen hun best om de paden zo schoon mogelijk te houden tijdens de werkzaamheden en zullen waar nodig de paden na de werkzaamheden vegen.
Essentaksterfte
Sinds 2016 is de essentaksterfte aan een flinke opmars bezig. De schimmel tast essen aan in de toppen van de boom. Daar zet de schimmel de sapstromen stil waardoor de boom verzwakt, vatbaarder wordt voor andere schimmels en ziektes en uiteindelijk de boom kan afsterven. 45% van alle essen in Nederland stonden in Flevoland. Door deze schimmel zijn wij veel bomen en daarmee bos verloren in de provincie. Daarom sturen we nu op een bos dat beter bestand is tegen ziektes, klimaatsverandering en wat ecologisch ook aantrekkelijker is.
Toekomstbestendig bos, wat is dat?
De vitaliteit van het bos is een belangrijke pijler in het beheer van onze bossen. Hoe vitaler het bos, hoe beter het bestand is tegen ziektes en andere calamiteiten, maar ook tegen de verwachte veranderingen in het klimaat. Om de weerstand en veerkracht van het bos op de lange termijn te verbeteren planten we verschillende boomsoorten en struiken zoals bijvoorbeeld in het Waterlandsebos waar we een menging van populier, veldesdoorn en sleedoorn inplanten. Op die manier werken we toe naar een toekomstbestendig bos!
Projectplan Almeerderhout
Vanuit het projectplan Almeerderhout worden de bossen aankomende jaren ook opnieuw ingericht. Zo zal er op bepaalde plekken meer ruimte komen voor de natuur en op andere plekken juist meer geïnvesteerd worden in recreatie. Dit hebben we opgesplitst in 3 verschillende bossferen, welke ook elk hun eigen soorten kennen. Voor het wildbos is gekozen voor inheemse soorten met veel vruchten of bloemen. Dit vergroot de biodiversiteit. Denk hierbij aan een meidoorn en bijvoorbeeld een schietwilg. Voor parkbos is gekozen voor bijzondere boomsoorten zoals bijvoorbeeld de koekjesboom, of de reuzenlevensboom. Voor het puurbos is gekozen voor een menging van inheemse- én bijzondere soorten. Meer informatie over het projectplan Almeerderhout vind u via: http://www.stadsbosalmeerderhout.nl of blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen door te abonneren op de nieuwsbrief.
Mocht u nog vragen hebben over de plantwerkzaamheden dan kunt u contact opnemen met de boswachter via boswachtersalmere@staatsbosbeheer.nl
geef een reactie