www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Verandering in het beheer van het Kromslootpark – een stap naar hogere natuurwaarde

13 december 2024 Boswachter Amy Zeeman in Flevoland

Het Kromslootpark in Almere ondergaat een spannende transformatie! Een aantal veranderingen in het beheer van het gebied zorgt ervoor dat we een hogere natuurwaarde met meer diversiteit kunnen bereiken. Wat gaat er precies veranderen, en waarom? Dat leggen we je graag uit.

Tot nu toe werd het gebied beheerd met behulp van een schaapskudde. Schapen grazen het gras kort en beheren de reuzenberenklauw, maar hun aanwezigheid heeft ook nadelen. Hun mest zorgt voor een verrijking van de bodem, waardoor bijzondere planten zoals zeldzame orchideeën zich hier niet goed kunnen ontwikkelen. Dat is jammer, want juist die unieke soorten geven een gebied extra waarde.

Schapen maken plaats voor een ander beheer

Vanaf dit najaar tot de lente van 2025 zullen de schapen uit het gebied gehaald worden.
In plaats van schapen in te zetten voor het beheer stapt Staatsbosbeheer over op andere vorm van beheer. Hiermee kunnen we gericht werken aan de ontwikkeling van een vochtig hooiland – een zeldzaam type natuur voor Flevoland dat extra natuurwaarden meebrengt. Door het nieuwe maaibeheer komt er meer licht op de bodem, waardoor er geschikt habitat ontstaat voor soorten zoals de moeraswespenorchis en moeraskartelblad. Door een toename aan bloeiende kruiden zal er ook een toename zijn van insecten, zoals bijvoorbeeld het hooibeestje (een dagvlinder) en de moerassprinkhaan. Dit brengt weer met zich mee dat er extra voedselaanbod ontstaat voor vogels, zoals de graspieper en de gele kwikstaart. Aangezien het dynamisch moeras blijft, zal er niks worden afgedaan aan de huidige natuurwaarden: er komen extra natuurwaarden bij, door een deel te gaan beheren als vochtig hooiland.

Waarom vochtig hooiland?
Een vochtig hooiland kan een thuis bieden aan (voor Flevoland) bijzondere soorten, zoals hierboven beschreven. Het externe bodem-onderzoek dat we hiervoor hebben laten uitvoeren, wijst uit dat een deel van de bodem in het Kromslootpark geschikt is voor deze ontwikkeling. Bovendien is de waterkwaliteit hier ook goed. Dit maakt het park een van de weinige plekken in Flevoland waar een vochtig hooiland ontwikkeld kan worden.

Wat verandert er in het beheer?
Het park zal voortaan twee beheertypes hebben:
1. Vochtig hooiland: Aan de westzijde van het natuurgebied
2. Dynamisch moeras : Langs de gemarkeerde wandelroute (oostzijde van het natuurgebied) blijft zoals het is, met ruigere natuur en minder intensief beheer. Het moerasbos is en blijft onderdeel van het dynamische moeras. Het dynamische moeras vormt weer een belangrijk thuis voor de vele watervogels zoals: lepelaars, roerdomp, reigers, ganzen enz

Daarnaast blijft Staatsbosbeheer de recreatievoorzieningen ook beheren, zodat bezoekers kunnen blijven genieten van het park. Ook de reuzenberenklauw zal door eigen inzet van Staatsbosbeheer en met samenwerkende partijen en bewoners worden beheerd om verdere verspreiding tegen te gaan.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog