www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Staatsbosbeheer Almere zoekt hulp voor onderhoud van ruiterpaden

25 oktober 2024 Boswachter Amy Zeeman in Flevoland

Al bijna vier jaar is Staatsbosbeheer in Almere in gesprek met bestaande ruiterpartijen (verenigingen, stichtingen en maneges) over het beheer en onderhoud van de ruiterpaden in Almere. Tot op heden hebben deze gesprekken nog niet tot iets geleid. Staatsbosbeheer heeft zelf geen financiële middelen voor het beheer en onderhoud van de ruiterpaden. Het resultaat is dat er al een lange tijd geen onderhoud meer heeft plaatsgevonden aan de ruiterpaden en dat Staatsbosbeheer genoodzaakt is deze af te sluiten uit veiligheidsoogpunt.

Door het gebrek aan middelen en onderhoud zijn de paden op veel plekken verslechterd. Dit is niet alleen een probleem voor ruiters, die deze paden vaak gebruiken voor hun dagelijkse ritten, maar ook voor de natuur en andere recreanten, omdat overwoekerde en slecht begaanbare paden leiden tot ongecontroleerd gebruik van het terrein door het verzinnen van alternatieve routes.

Kunnen alleen de meest slechte stukken afgesloten worden?

Alleen het afsluiten van de meest slechte delen is helaas geen optie. De ruiterpaden in de Staatsbosbeheer terreinen in Almere zijn onderdeel van een gemarkeerde route. De ruiter loopt min of meer een rondje. Hierdoor zal de ruiter op bepaalde punten tegen een doodlopend stuk aanlopen waarna de ruiter moet omkeren. Om verwarring te voorkomen heeft Staatsbosbeheer om die reden alle startpunten van de ruiterpaden zoveel mogelijk afgesloten.

Kunnen we gebruik maken van andere paden?

Staatsbosbeheer probeert de vele diverse gebruikers van de natuurgebieden allemaal hun eigen plek te geven. Zo hebben de MTB-ers hun eigen route en wandelaars en fietsers ook. Tot er een oplossing komt voor het onderhoud en beheer van de ruiterpaden in Almere kan Staatsbosbeheer de ruiters op dit moment geen alternatief aanbieden.

Hoe kan de ruitercommunity bijdragen?

Staatsbosbeheer doet een oproep aan de ruitercommunity en aan andere geïnteresseerden om te helpen bij het onderhoud en beheer van de ruiterpaden in Almere. Wij zijn op zoek naar een vereniging of stichting die dit samen met ons wilt oppakken om de ruiterpaden weer in goede staat te brengen en te behouden.

Mocht er op dit moment nog geen stichting/vereniging zijn, maar sta je er wel voor open om dit op te zetten? Dan helpen wij graag met de opstart.

Elders in Nederland hebben vergelijkbare initiatieven positieve resultaten opgeleverd. In andere natuurgebieden van Staatsbosbeheer dragen vrijwilligersgroepen, vanuit een bestaande stichting of verenging, bij aan het beheer en onderhoud van de ruiterpaden door onderhoudsdagen te organiseren. Ook de MTB & More club in Almere doet al jaren het onderhoud en beheer van de mountainbike routes in de terreinen van Staatsbosbeheer in Almere. Daarnaast worden er soms via fondsenwerving en sponsoring extra bijdrages geleverd aan de stichtingen en de verenigingen, waardoor er budget vrijgemaakt kan worden voor onderhoud.

Staatsbosbeheer Almere staat open voor vergelijkbare initiatieven om de ruiterpaden in Almere weer toegankelijk te maken.

Oproep tot actie: meld je aan!

Ben jij een ruiter of natuurliefhebber die graag bijdraagt aan het behoud van de ruiterpaden in Almere? Neem dan contact op met Staatsbosbeheer Almere en draag bij aan een veilig en toegankelijk netwerk van ruiterpaden in jouw omgeving.

Contact opnemen met de boswachter kan via: boswachtersalmere@staatsbosbeheer.nl

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog