www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

De herfst brengt mens en natuur dichter bij elkaar

2 oktober 2024 Boswachter Lisa Wassenaar in Flevoland

Foto behoort tot Stockfotografie

Oktober is van start en daarmee gaan veel herfstactiviteiten gepaard. Zo kan je de bronst van het damhert ervaren in de Stille Kern, of kabouters helpen bij een speurtocht in het speelbos. Er is dus een uiteenlopend aanbod. We hebben ze even voor je op een rijtje gezet.

Bronstexcursie

Beleef de bronst van het damhert in het Horsterwold. In dit gebied leven — behalve paarden en reeën — ook damherten. De bronstperiode van deze tot de verbeelding sprekende hertensoort is later dan dat van het edelhert, namelijk van half oktober tot half november. Om te zorgen voor een succesvolle voortplanting, maken de mannetjes zich in deze periode op om indruk te maken op de vrouwtjes. Net als het edelhert doen ze dit met hun imponerende schoffelgewei. Ook maken de mannetjes een bijzonder geluid: het burlen! Dit klinkt anders dan de lokroep van het edelhert.

Net tegen de schemering, als het kouder wordt, zijn de damherten actief. Normaal is het verboden om na zonsondergang de Stille Kern in te gaan, maar hiervoor maakt Staatsbosbeheer een uitzondering.. Dit is dé kans om hier onder begeleiding van een boswachter deze fraaie damherten te spotten! Bij terugkomst is er een kop warme soep met brood voor de deelnemers om op te warmen.

Meld je HIER aan.

Damhert. Fotograaf Celina Polane.

Kabouter herfst-doe-middag

De herfstvakantie wordt afgetrapt op 26 oktober met de jaarlijks terugkerende “Kabouter herfst-doe-middag” in speelbos De Zevensprong. Het programma loopt van 13.30 tot 16.00 uur. Gezinnen worden door de boswachter ontvangen en kunnen deelnemen aan de kabouterspeurtocht met leuke opdrachten. Dit wordt een middag om een mooie herfstige herinnering met het gezin te maken!

We vragen wel om een kleine vergoeding van €1,50 per persoon. Vergeet dit niet contant mee te nemen.

De informatie samengevat

  • Datum: Zaterdag 26 oktober.
  • Tijd: 13.30 tot 16.00 uur.
  • Kosten: €1,50 p.p. (contant).
  • De speurtocht en opdrachtjes zijn het leukst voor kinderen van 2 tot 10 jaar.
  • De route is ongeveer 2 km.
  • De route en het speelbos zijn onverhard, en daardoor niet geschikt voor mindervaliden. Kinderwagens kunnen wel over het terrein.
  • Honden zijn niet toegestaan, ook niet aan de lijn.
  • Kleed je warm aan met stevige schoenen of laarzen!

Herfstweek met IVN

IVN Zeewolde en Staatsbosbeheer organiseren een activiteitenweek bij de Roode Schuur (Dasselaarweg 29, Zeewolde). Kom met het gezin een herfstspeurtocht doen over het natuurpad of neem je kleinste mee voor een uitdagende natuurbingo.

Laarzen, goede schoenen en waterdichte (regen)kleding zijn een must! IVN verzorgt bij de Roode Schuur koffie, thee en limonade. Op de volgende momenten kan je vrij inlopen voor een drankje en het ophalen van de natuurbingo of speurtocht:

Tip van de boswachter…

Het duurt nog even, maar… onze jaarlijks terugkerende lichtjeswandeling staat ook al online!

Neem je eigen lantaarntje of lampion mee en volg het spoor van lichtjes door het donkere bos van het Horsterwold. Je wandelt een route van 2 kilometer over een pad dat aangegeven wordt met lichtjes. Zet je zintuigen op scherp en beleef de magie van het donkere bos. Warm je aan het einde van de wandeling op bij het kampvuur met een beker warme chocolademelk of glühwein. Leuk voor de hele familie! Reserveer gauw een plek en beleef een prachtige winterse wandeling.

Klik HIER voor meer informatie.

Theatergroep zorgt voor extra vertier.
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog