Werken aan natuurlijke bossen met meer variatie in het Drents-Friese Wold
Staatsbosbeheer maakt de resterende productiebossen in het Nationaal Park Drents-Friese Wold aantrekkelijk voor dieren, planten en mensen. Dit doen we door open plekken te maken. Deze plekken groeien vanzelf weer dicht met meer variatie in boomsoorten en structuur. Van half oktober tot begin 2018 zijn we aan het werk in de bossen bij Hoogersmilde. En vervolgens tot half maart 2018 in het bosgebied tussen Appelscha en Elsloo. In de nabije toekomst zal het bos veranderen naar een natuurbos en meer met rust gelaten worden. Zo is het Drents-Friese Wold straks één van de weinige gebieden in Nederland waar de natuur zoveel mogelijk haar gang mag gaan. Ruimte voor de natuur!
Wat gaat er gebeuren? Bomen met een stip worden verwijderd in de periode half oktober tot half maart 2018. Buiten het broedseizoen dus. Staatsbosbeheer werkt volgens de gedragscode bosbeheer en ons hout draagt het FSC keurmerk. Dat betekent dat er zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de aanwezige planten en dieren. Bomen met nestholtes, mierenhopen en dassenburchten worden ontzien. De eerste paar jaar lijkt het bos gehavend maar daarna ziet u vrij snel jonge bomen groeien zoals berk en andere loofhoutsoorten. Daar is het nu net om te doen. De zaden van deze bomen zitten nog in de grond of worden door de wind en dieren aangevoerd. Omdat er nu genoeg licht op de grond komt kunnen deze zaden ontkiemen. Deze bomen worden dus niet geplant maar komen vanzelf. Soms worden enkele zomereiken geplant om deze soort wat op weg te helpen. Door deze maatregel van eens per vijf jaar open plekken te maken op steeds weer andere locaties zal een natuurlijk en gevarieerd bos ontstaan. En kan het bos op termijn met rust gelaten worden. Het vrijkomende hout gaat naar de houtverwerkende industrie en de opbrengsten worden gebruikt voor het beheer van natuurgebieden. Bezoekers worden via informatiepaneeltjes geinformeerd.
Wat gaat u hiervan merken? In de blauw omlijnde bosgebieden Hoogersmilde en Appelscha-Elsloo zijn oogstmachines, harvesters genoemd aan het werk. De boomstammen worden langs brede zandpaden, rood aangegeven op de kaart, gestapeld en afgevoerd door houttransportauto’s in de loop van 2018. De fietspaden blijven toegankelijk. De gemarkeerde wandel-, ruiter- en atb routes kunnen plaatselijk slecht begaan zijn vanwege deze werkzaamheden. De routes worden na de werkzaamheden hersteld zodra deze niet te nat meer zijn. Tevens worden voor de veiligheid van de weggebruikers bomen gesnoeid en verwijderd in de berm van de Canadaweg en de Bosweg bij Hoogersmilde. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de gemeente Ooststellingwerf begin januari 2018. Sorry voor de overlast.
Meer informatie? Wilt u meer weten over de komende werkzaamheden dan kunt u altijd contact opnemen met mij, bij voorkeur via de mail c.joziasse@staatsbosbeheer.nl. We doen ons best alle belanghebbenden en geinteresseerden op de hoogte te stellen van de werkzaamheden.
Boswachter Corné Joziasse
geef een reactie
Boswachter Corné Joziasse
Dag mevrouw Groen,
Vogelkers zien we inderdaad terugkomen als onderdeel van de bosverjonging. Echter niet in die mate waarin wij het als een bedreiging zien om de gestelde doelen te bereiken.
Met vriendelijke groet,
Corné Joziasse
Hilde Groen
Het nieuwe loofbos zal voornamelijk bestaan uit vogelkers. Hoe voorkomt SBB dat we straks met enorme vogelkersvlaktes zitten? Dan heb ik namelijk liever gewoon sparren en dennen.
Edo van Uchelen
Hoi Corne,
Mooi verhaal maar het is niet juist. Jammer dat jullie geen hout achterlaten in het bos, alles verzuurt steeds verder want met het hout verdwijnen de mineralen. Daar krijg je echt geen natuurlijk bos van….
Groet,
Edo