Wat is dat voor hippe vogel !
Het is geen specht, het is geen boomkruiper. Net zo gemakkelijk loopt of beter gezegd rent deze vogel een boomstam op naar boven als naar beneden. Alsof ze kleeft aan de boom! Dat heeft ze te danken aan haar bijzondere poten en tenen. Als je haar zo ziet rennen weet je dat je in het leefgebied van de boomklever bent. Een kleurrijke vogel die altijd mijn aandacht vraagt zo vroeg dit jaar en aan het voorjaar doet denken. Een hippe vogel die nu actief, en duidelijk aan zijn roep te herkennen is.
Zeldzaam of algemeen?
De boomklever is een algemene vogel in het Nationaal Park het Drents-Friese Wold. Kleurrijk en compact van bouw met een lengte van +/- 15 cm en een lange puntige snavel. Hij voelt zich steeds meer thuis in het ouder en natuurlijker wordende loofbos. Precies dat type bos wat wij als natuurbeheerders van Staatsbosbeheer voor ogen hebben en aan werken. Van naaldbos wil deze vogel niet veel hebben. Het gaat dus beter met deze vogel hier in het Drents-Friese Wold en daar zijn we blij mee.
Voedsel
De boomklever rent over boomstammen op zoek naar insecten die hij met zijn puntige snavel uit de spleten in de schors plukt. De sterke snavel wordt ook gebruikt om zaden en noten mee open te hakken. Als je dus open gehakte noten ziet, die klem zitten in de schors. Dan is de kans groot dat hier een boomklever gegeten heeft. Bessen staan ook op het menu. Niet echt een specialist dus, hij scharrelt al snel zijn kostje bij elkaar.
Broeden
De vogel verlaat zijn leefgebied niet en gaat dus ook niet naar warmere oorden. Aan eten kennelijk geen gebrek in de winter. Eind April begint het vrouwtje met broeden terwijl ze door het mannetje wordt gevoerd. Het nest is vaak een oud spechtenhol. Omdat de ingang van zo’n nesthol te groot is voor deze kleinere bewoner wordt de ingang op maat “dicht gemetseld” met een mengsel van speeksel en grond. Met nog net genoeg ruimte om er zelf door te kunnen kruipen en rovers zoals boommarters het heel lastig zo niet onmogelijk te maken de eieren of de jongen te verschalken. Soms komt het tot een 2e broedsel tijdens een goede zomer. Beide ouders vliegen af en aan om de altijd hongerige jongen te voeden.
Leefgebied
De boomklever houdt zoals gezegd van een gevarieerd loofbos met veel ondergroei en hoge en oudere bomen. Het Drents-Friese Wold krijgt steeds meer dit karakter waardoor het een veel voorkomende vogel is geworden. De vogel doet het ook goed in de rest van Nederland en neemt in aantal toe. We zien de vogel ook steeds meer in parken en tuinen. In heel Europa kunnen we de boomklever tegenkomen.
Er op uit
Als je tijdens een fiets- , wandel of struintocht door de robuuste wilde natuur van het Drents-Friese Wold een druk roepende vogel hoort, dan is de kans groot een boomklever te ontmoeten. Zij is vaak te zien samen met mezen. Geniet ervan!
Boswachter Corné Joziasse
geef een reactie