Vogelparadijs Middenloop Vledder Aa
Nu vochtige weilanden in natuurgebieden volop in bloei staan plande ik vanochtend een bezoek naar de Middenloop van de Vledder Aa. Twee jaar geleden is dit gedeelte van het beekdal aangepakt en weer teruggegeven aan de natuur. Ik wil met eigen ogen zien of er al natuurwinst is geboekt na twee jaar. Een korte periode om nu al resultaten te verwachten maar ik had positieve verhalen gehoord. Dus volle goede moed op stap. Zonnetje erbij. Wat wil je nog meer!
waterviolier
Een overvliegende en trompetterende kraanvogel heette me welkom. Geweldig, dit bezoekje kan nu al niet meer stuk. Even later zie ik nog net door de kijker een zilverreiger wegvliegen, of is het een lepelaar? Denk toch een zilverreiger. Uitkijkende over de prachtige bloeiende weilanden hoor ik boven mij de veldleeuwerikken zingen en achter me in het struweel de grasmussen. Even later zie ik een koppeltje putters voorbij vliegen. Wat een pracht. Ik loop verder en geniet van al die kleuren in het weiland. Boterbloemen, zuring, fluitenkruid, ereprijs en veel grassoorten staan nu in bloei. Eén grote bloemen zee. Ik zie ook waterviolier bloeien. Dat betekent schoon kwelwater. Daar doen we het voor!
En net voordat ik weer naar kantoor ga zie ik laag boven de pitrus een vrouwtje blauwe kiekendief jagen. Ik ben overtuigd! Hier zijn echt successen geboekt! Nu al. Ik kan niet wachten tot ze beginnen met het volgende stuk van Vledder Aa terug te geven aan de natuur.
informatiepaneel
Beekherstel Middenloop Vledder Aa is een initiatief van het Waterschap met als doel: waterberging en natuurontwikkeling. De Vledder Aa is teruggebracht naar een kronkelende beek en sloten zijn gedempt waardoor de grondwaterstand is verhoogd. Het gebied wordt niet meer bemest en rond de zomer wordt het gras gemaaid en als hooi afgevoerd. Op deze manier ontstaat een mooi natuurgebied met bijzondere planten en dieren.
kronkelende Vledder Aa
Vanaf het fietspad Doldersum-Diever en de omliggende plattelandswegen kunt u het gebied bewonderen. U kunt het gebied niet in. Rust is nu zeker in de broedtijd erg belangrijk. Geniet ervan!
Boswachter Corné Joziasse
geef een reactie