www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Krentenwegers en muggenzifters

29 april 2021 Boswachter Evert Thomas in Drenthe

Drenthe kleurt weer wit van de bloeiende Drentse krentenboom. Maar er klopt maar weinig van de naam, want het is eigenlijk een struik afkomstig uit Amerika.

Deze tijd van het jaar komt de Drentse krentenboom in bloei. Sneeuwwitte gordijnen van bloemen sieren de bossen en heidevelden. Veel mensen rijden speciaal naar de Betuwe om bloeiende fruitbomen te zien, dus waarom niet naar Drenthe voor de bloeiende krentenboompjes?

Drents krentenboompje?

Er klopt weinig aan die naam: het Drentse krentenboompje is een struik en komt van oorsprong niet uit Drenthe, maar is een exoot van de Noordoostkust van de Verenigde Staten. Het wordt soms – ten onrechte – ook Canadese krent genoemd.

De struik werd in de 18e eeuw in Europa ingevoerd. De Franse botanicus Lamarck beschreef hem in 1783. Dit krentenboompje Amelanchier lamarckii, komt op enkele plaatsen (Ommen, Maartensdijk, Laren en Dwingeloo) op grote schaal verwilderd voor. Vooral bekend zijn de aangeplante krentenbossen bij Dwingeloo, waaraan de struik zijn Nederlandse naam dankt.

Geen hoge eisen

De krent stelt geen hoge eisen aan bodem en vocht en werd om die reden ook gebruikt als onderbeplanting in bossen. In het voorjaar maakt de struik met zijn wollig behaarde blad en de vele langgesteelde bloempjes een zilverwitte indruk. De Amelanchier is zeer gemakkelijk te kweken en is een populaire struik geworden in tuinen en parken. (bron www.geheugenvandrenthe.nl/drents-krentenboompje)

Hoewel de Amerikaanse krent dus een exoot is, hoor je natuurbeheerders er eigenlijk nooit over klagen, maar over de Amerikaanse vogelkers wél. Hoe komt dat? Vermoedelijk omdat de krent minder woekert en minder ten koste gaat van andere inheemse soorten.

Vitamine A

Ook belangrijk: de bessen van de krent zijn eetbaar en rijk aan vitamine A. Dat vinden veel vogels blijkbaar ook belangrijk, want die eten de bessen graag. De vruchten heten ‘krent’, maar hebben niets helemaal niets met krenten te maken. Krenten zitten alleen aan druivenstruiken.

O ja, en wat betreft het muggenziften, ook dat zit er aan te komen. De muggenlarven staan op uitkomen.

reageren

geef een reactie

  • M.L. Figee
    3 mei 2021 om 17:49

    Leuk artikel. En inderdaad een beeldschone struik in voor- én najaar. Wat vogels betreft: ook de koekoek is dol op de krentjes.
    Wij hebben 6 krentenboompjes in de tuin (voor en achter) waarbij we de struiken hebben opgesnoeid tot boompje. Je hoeft ze dus niet op stam (geënt) te kopen maar kunt ze zelf vormen.

    • Boswachter Evert Thomas
      4 mei 2021 om 13:01

      Dank voor jouw reactie. Heb je gezien dat de koekoek er van eet? Bijzonder.

    • ethomas
      4 mei 2021 om 13:01

      Dank voor jouw reactie. Heb je gezien dat de koekoek er van eet? Bijzonder.

  • Piet Westbroek
    29 april 2021 om 10:56

    Krentenboom. Leuk en leerzame beschrijven. Altijd fijn om zulke wetenswaardigheden te mogen delen. Heb ook zo een Amelanchier in onze tuis staan. Aardig dat tuincentra deze prachtige boompjes zowels als struik dan wel op stam kunnen leveren.

    Deel de mening dat het hier om een waardevolle natuurrijke boom gaat waar men het gehele jaar plezier aan kan beleven. In het voorjaar schitterend wit en in het najaar scharlaken rood.

    De vogels, veelal merels, vervolmaken het genieten door ze van te krenten te zien snoepen.

    Ook in gemeenten worden ze nogal eens als struik-beplanting toegepast zoals hier in Krimpen a/d IJssel.

    Of de naam Krentenboom niet geheel terecht is doet aan haar schoonheid niets af toch ?!?!

    • Boswachter Evert Thomas
      4 mei 2021 om 13:03

      Piet, wederom bedankt voor jouw leuke reactie. Hoe de struik ook heet, hij is prachtig. Ooit heeft iemand die naam bedacht. Klinkt wel schattig. Groet Evert Thomas

    • ethomas
      4 mei 2021 om 13:03

      Piet, wederom bedankt voor jouw leuke reactie. Hoe de struik ook heet, hij is prachtig. Ooit heeft iemand die naam bedacht. Klinkt wel schattig. Groet Evert Thomas

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog