www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Zieke beuken langs Matenpad maken plaats voor nieuwe bomen

6 juli 2018 Boswachter Geerling Kruidhof in Drenthe
Kronen van beuken (niet de beuken langs het Matenpad)

Kronen van beuken (niet de beuken langs het Matenpad)

Het gaat niet goed met de beukenlaan aan het Matenpad in Emmen. Veel van de bomen zijn ziek en moeten voor de veiligheid worden gekapt. Heel erg jammer, want de markante beukenlaan is voor generaties dé ingang naar de Emmerdennen. De entree verdwijnt niet: we gaan nieuwe bomen planten.

Een laan van beuken heeft iets majestueus. Het prille groen in het voorjaar, de horizontale takken die de fietser beschermen tegen weer en wind. Het Matenpad vormt de perfecte entree voor de Emmerdennen, een prachtig en divers bos midden in de stad Emmen. Het pad zelf is al ruim 300 jaar oud, de beukenlaan werd geplant in het midden van de 19e eeuw. Bij sommigen staat het Matenpad bekend als ‘het vrijerslaantje’, velen kerfden hun initialen in de gladde beukenstammen.

Vallende takken, brekende stammen

Maar de afgelopen jaren was het na elke storm weer raak: dikke takken vielen op het fietspad. Hier en daar moest er al een hele beuk weg omdat deze ingerotte stamwonden had. Dan is de boom niet meer stevig genoeg en kan de stam breken. Ik moet er – als boswachter en als inwoners van Emmen – niet aan denken wat er dan had kunnen gebeuren.

Korte levensverwachting

Daarom hebben we bomenspecialist European Tree Services gevraagd om alle bomen langs het Matenpad te onderzoeken op conditie en veiligheid. En ik schrok van wat daar uit kwam: alle bomen in de laan hebben nog maar een korte levensverwachting. Meerdere bomen gaan naar verwachting zelfs binnen 5 jaar dood.

Omzagen moet voor veiligheid

Er zit dus niets anders op: alle beuken moeten weg. Inmiddels hebben de bomen de onvermijdelijke rode stip gekregen en de lokale media hebben erover bericht. Op sociale media lees ik de reacties. Men is verbolgen, er worden vragen gesteld bij nut en noodzaak, iemand probeert de stippen te verwijderen. Ik begrijp dat onbegrip wel, je kunt niet altijd aan de buitenkant zien dat een boom er slecht aan toe is. En toch is het advies helder: omzagen moet voor de veiligheid. Voor wie dat wil ligt het rapport van European Tree Services ter inzage op ons kantoor in Schoonoord.

Laan Matenpad blijft behouden

Hoe nu verder? De beuken aan het Matenpad worden in de herfst of winter van 2019/2020 gekapt. Voor die tijd onderzoeken we of dit nog gevolgen heeft voor vleermuizen en welke maatregelen we daarvoor moeten nemen. En dan gaan we aan de slag om nieuwe bomen te planten. Want dat de laan behouden moet blijven, staat ook voor Staatsbosbeheer als een paal boven water. Een boom groeit natuurlijk niet zo snel, maar zo behouden we de laan wel voor toekomstige generaties.

reageren

geef een reactie

  • Gerrit Oost
    8 juli 2018 om 00:04

    Dat is dan wel heel toevallig dat nu alle beuken ziek zijn. De laatst tien jaar zijn er enkele gekapt. Vorig jaar is er eentje gekapt die duidelijk zichtbaar ziek was, deze was aangetast door de gewone tonderzwam. Dat maakt hem windgevoelig en moest dus gekapt worden. De rest ziet er gezond uit, geen aantasting door zwammen. De dode takken in de bomen valt ook erg mee en de kruinen van de bomen zien er gezond uit! Wel kleine kruinen, maar dat komt door lichtgebrek. Ik zag er maar eentje met een dode tak. Als er regelmatig takken uit deze bomen zouden vallen dan had sbb allang een bord geplaats om deze pad te mijden. In plaats van kappen kan je de beuken beter meer ruimte geven. De bomen staan nu ongeveer 4 meter uit elkaar, dat is te weinig voor een honderdjarige beuk, ze beconcurreren elkaar te veel voor de broodnodige voeding en licht. Maak meer ruimte tussen de beuken, door om en om eentje te kappen en de markante laan kan blijfen bestaan. De resterende beuken kunnen zich dan verder ontwikkelen naar de volgende 100 jaar. Er is nu geen enkele gevaar dat de bomen omvallen, en in elke boom in de Emmerdennen zit wel een dode tak. Stop deze onnodige kap!!!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog