Geen paasvuren meer in natuur Drentsche Aa
De Drentsche Aa is een prachtig gebied waar natuur, landschap en historie hand in hand gaan. Ik ben er als boswachter trots op dat Staatsbosbeheer grote delen van die natuur mag beheren. Soms krijg ik echter van die vraagstukken op mijn bureau waar ik een beetje mee zit.
Aan cultuurhistorie zijn ook oude tradities verbonden. Eén van die eeuwenoude tradities zijn de paasvuren. Met het ontsteken van het paasvuur wordt de winter symbolisch beëindigd. Het lentevuur verbrandt als het ware de donkere dagen en verwelkomt de zon en hiermee de vruchtbaarheid en reinheid van het nieuwe voorjaar. Een mooie traditie die zorgt voor warmte en verbondenheid.
Natuurwaarden
Maar aan deze traditie kleeft ook een groot nadeel: ze zijn niet goed voor de natuur. De natuurwaarden in de Drentsche Aa zijn hoog, vooral als het over vegetatie gaat. Er groeien hier veel bijzondere planten, die het op andere plekken in Nederland veel moeilijker hebben. Niet voor niets gaat het hier om een Europees Natura2000-gebied. Op plekken waar paasvuren branden, raakt de bodem beschadigd. Daardoor ontstaat er ook schade aan vegetatie.
Geen paasvuren op gronden Staatsbosbeheer Drentsche Aa
Gemeenten en milieudiensten zien streng toe op de paasvuren. Op grond van Staatsbosbeheer in de Drentsche Aa gold een overgangsregeling. Grond waarop jaren achtereen een paasvuur is gehouden, wordt zelfs aangemerkt als verdachte of vervuilde bodem. Bij onderzoek daarnaar kan een gemeente of milieudienst eisen dat de bodem gesaneerd wordt op kosten van de grondeigenaar. Wij hebben vanuit Staatsbosbeheer de afgelopen jaren paasvuren op onze eigen gronden in de Drentsche Aa nog toegestaan, maar in 2017 hebben we aan alle organisatoren laten weten dat dat het laatste jaar was. Vanaf 2018 mogen er geen paasvuren meer ontstoken worden op onze gronden in het Nationaal Park Drentsche Aa.
Paasvuren op andere locaties
Met dit besluit beschermen we dus de kwetsbare vegetatie, de bodem, het milieu en voldoen we aan de wettelijke regels. Ik sta daar als boswachter helemaal achter. Het is ook een lastig besluit. Je gaat immers tornen aan die eeuwenoude dorpstradities. Gelukkig betekent het niet het einde van de paasvuren in de Drentsche Aa: de meeste dorpen hebben alternatieve locaties gevonden om tóch in het komend paasweekend een mooi paasvuur te kunnen ontsteken. Wil je weten waar? Kijk dan eens bij het overzicht van RTV Drenthe.
Ik wens iedereen vrolijk Pasen!
Boswachter Kees van Son
geef een reactie
Ben
Het Meldpunt Rookoverlast krijgt vele klachten over vuurkorven en houtkachels. Er wordt niet alleen gestookt op hout maar ook op afval. Kijk eens op http://www.houtrookoverlast.nl
l. Vos
Sluit me helemaal aan bij dhr. Jos Merks en M.L.F.Het is een vooruitgang dat er geen paasvuren meer mogen zijn op de grond van Staatsbosbeheer, maar jammer dat het signaal niet groter is dan de eigen toko. Ook staan dierenleed en gezondheidsaspecten bij Staatsbosbeheer niet bovenaan in de lijst. Staatsbosbeheer heeft echter wel een voorbeeldfunctie.Juist daarom moet er door Staatsbosbeheer een duidelijker signaal uitgaan naar beheerders van andere natuurterreinen en particulieren. Staatsbosbeheer moet daarom ook stoppen met de verkoop van hout en takken waarmee particulieren deze zomer op hun manier vele kleine paasvuren zullen afsteken. De APV verbiedt het maar die wordt nergens gehandhaafd Vooral in woonwijken wordt de gezondheid van mensen,dieren en eigenlijk alles wat leeft, groeit en bloeit ernstig bedreigd .Staatsbosbeheer kan hierin veel verandering brengen als ze dat zou willen. Gewoon omdat het kan en omdat het moet.
Jos Merks
Aan Kees van Son.
U spreekt over verantwoord stoken. Er is geen enkele manier van verantwoord stoken in woonwijken. Hoe goed je het ook probeert te doen, er komen ALTIJD voor de gezondheid schadelijke stoffen vrij. Een beetje kanker willen we toch ook niet. Er is vooralsnog maar één echte oplossing en dat is NIET stoken.
Laat de industrie maar komen met een emissieloze oplossing. Ook niet met een filter, dat hebben we bij de sigaretten ook geprobeerd. Ook niet zoals bij de auto’s met katalysatoren. We vinden ze nog altijd te vies en willen alleen nog elektrisch.
Kijk ook wat de GGD er over schrijft:
http://www.ggd.amsterdam.nl/gezond-wonen/houtrook/
Lekker mooi en windstil weer vandaag. Tijd om het bos in te gaan.
Met vriendelijke groet
Jos Merks
Kees van Son
Hartelijk dank voor uw reacties! De taak van Staatsbosbeheer is het beschermen en beheren van de natuur, daarom staan we geen paasvuren meer toe op onze gronden in de Drentsche Aa. Overigens vindt u uitgebreide informatie over verantwoord stoken op onze website: https://www.staatsbosbeheer.nl/haardhout/verantwoord-stoken.
Jos Merks
Dit is een vooruitgang. Helaas gaat het alleen om haar eigen bossen en natuur. en niet om de gezondheid van de mensen of om de CO2 bijdrage. Ondertussen blijft Staatsbosbeheer brandhout verkopen voor de kachel, terwijl hout een grondstof is. Zeker Staatsbosbeheer zou moeten weten dat bij het verbranden van hout voor de gezondheid gevaarlijke stoffen vrijkomen, waaronder het kankerverwekkende fijnstof PM2.5, benzeen, dioxine, PAK’s e.d. aar word je niet blij van. Bovendien komt er bij het verbranden van hout, houtpellets en biomassa 2x meer CO2 vrij als bij aardgas.
Dus Staatsbosbeheer, denk nog eens goed na, en stop met al dat gedoe dat met het verbranden van hout te maken heeft en neem een duidelijk gezondheidsstandpunt in en de zorg voor milieu en klimaat.
Met vriendelijke groet
Jos Merks
http://www.houtrook.nl
Giel Helmers
Helemaal mee eens m.l.F. We leven in 2018; ondanks de traditie ophouden met die vervuiling en ook nog eens meer snoei en hakwerk dan nodig is om de bult zo groot mogelijk te maken!
Piet Westbroek
Zal het kort houden. Ben persoonlijk ook niet zo’n voorstander van toestaan van open vuren. Kan mij al storen aan – onnodige – schroeiplekken als getuige van vuurtjes voor de plaats waar kampeerders hebben gestaan.
Ook brandgevaar is niet ondenkbaar. Het gebeurd allemaal immers wel in een bos/heide gebied met alle gevaren van dien.
Late we het houden bij de vuurplaats op de kampeerterreinen. Bijna alle SBB kampeerterreinen zijn hierin voorzien. In de regel zijn deze verantwoord en is het bovenal een gezellige ontmoetingsplaats.