www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Alles doen om op te vallen bij de vrouwtjes

12 maart 2017 Boswachter Albert Broekman in Drenthe
Baltsende ooievaar

Het is lente! En dus zijn de vogels aan het baltsen. Baltsgedrag bij vogels, ook wel hofmakerij genoemd, is bij iedere vogelsoort verschillend. Bij roofvogels zweven het mannetje en vrouwtje vaak met z’n tweeën rond. Terwijl watervogels samen een ‘dans’ opvoeren op het water. Dit kun je zien bij zwanen en futen. Of bij ooievaars die samen klepperend op een ooievaarsnest staan.

 

Acrobaten van het luchtruim

Ik durf wel te zeggen dat de kievit samen met de grutto de meest kenmerkende (weide-)vogelsoort van Nederland is. Als je mensen vraagt naar de kievit, dan weten de meeste wel hoe die eruit ziet. De kievit met zijn onmiskenbare kuif, zijn zwart-witte kleed en zijn unieke, opvallend brede vleugels. Dit laatste kenmerk speelt een belangrijke rol bij de baltsvluchten. De kievitmannetjes zijn heuse acrobaten van het luchtruim, ze maken spectaculaire buitelingen waarbij de zwart-witte kleur op de ondervleugels goed zichtbaar is. De zang die het mannetje tijdens de baltsvluchten laat horen daaraan heeft de Kievit z’n naam te danken.

De kievit met zijn onmiskenbare kuif.
Kieviten tijdens een baltsvlucht, geen scherpe foto geworden maar het zwart-witte kleed en de brede vleugels vallen wel op.

Cirkelen op de thermiek

De buizerd, hiervan durf ik wel te zeggen dat het de meest algemene roofvogel van Nederland is. Je hebt ze met een heel donkerbruin tot bijna wit verendek. Ik zag er vandaag nog drie vlak na elkaar op een rasterpaal zitten langs de N33 tussen Gieten en Assen, toen ik naar m’n werk reed. Buizerds zijn eigenlijk hele ‘luie’ roofvogels, ze zitten daar op de rasterpaal te wachten totdat er iets wordt aangereden wat ze vervolgens kunnen op eten. Buizerds zijn in de lucht vaak te herkennen aan hun cirkelende beweging op de thermiek. Tijdens de balts doen het mannetje en vrouwtje dit tegelijkertijd, waarbij de buizerds schreeuwen. Het mannetje kan bij deze baltsvluchten omlaag duiken richting het nest waarbij hij hoge snelheden kan bereiken.

Dit is geen buizerd die een dansje maakt om op te vallen bij de vrouwtjes, hij maakt gewoon een sprongetje. Bron: Natuurflits.nl
Buizerd in vlucht als hij cirkelt op de termiek

Kijk deze lente dus maar goed om je heen als je buiten loopt, wie weet zie je baltsende kieviten of buizerds. Ik hoorde de kieviten vanavond nog roepen boven de akkers tijdens mijn harloopronde.

Boswachter Albert Broekman

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog