www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Tijgers op het Fochteloërveen…

27 september 2016 Boswachter Albert Broekman in Drenthe

De fietsexcursie voor de gepensioneerde medewerkers van Staatsbosbeheer startte bij het gevangenismuseum van Veenhuizen. Vlak daarvoor hadden ze daar nog een heerlijke lunch genoten. Met veel enthousiasme gingen we op pad richting het Fochteloërveen. De oud-collega’s die met ons op pad gingen, kwamen uit heel het land en dat zorgde voor veel verschillende reacties toen we eenmaal bij het Fochteloërveen aankwamen. De één genoot van de rust, terwijl een ander juist weer van de uitgestrektheid van het gebied genoot. Ook waren er collega’s die direct op de knieën schoten zodra we stopten omdat ze bijvoorbeeld een mooi veenplantje zagen. Deze ‘verslaving’ blijft volgens mij in je lichaam zitten, hoe oud je ook bent. Maar hierdoor kwamen we nog wel weer een leuke soort tegen, namelijk de tijgerspin. Ik had hem al een tijdje niet meer gezien.

Tijgerspin
Ook wel Wespspin (Argiope bruennichi) genoemd in Nederland. Ik neem aan dat deze benaming geen uitleg hoeft te hebben. Van oorsprong komt de Tijgerspin uit Zuid-Europa.

Verspreiding door Nederland van de Tijgerspin van mei 1991 tot mei 2006 (Bron: http://www.eis-nederland.nl)
Verspreiding door Nederland van de Tijgerspin van mei 1991 tot mei 2006 (Bron: http://www.eis-nederland.nl)

Door de opwarming van het klimaat is de Tijgerspin zich de laatste 20 à 30 jaar ook thuis gaan voelen in Nederland. Je kunt ze o.a. tegenkomen op de heide of zoals in ons geval in een met gras begroeide berm langs de openbare weg die door het Fochteloërveen loopt. De spin heeft laag in het gras of de hei een wielweb geweven van sterke, kleverige draden. Hierin vangt de spin het liefst sprinkhanen, maar ook andere (grote) insecten zoals libellen of hommels zal de spin in het web te lijf gaan. Zodra er een prooi in het web komt valt de spin aan en wikkelt de prooi behendig in een dikke laag wit spinsel. Het slachtoffer kan daardoor geen kant meer op waarna de spin zijn genade klap toedient , de gifbeet. Wees niet bang, de spin is niet giftig voor mensen!:-)

Volgende ontmoeting
In ons geval had de Tijgerspin niet zoveel geluk gehad, het web was nog helemaal schoonleeg. Dit kan betekenen dat de spin òf een verkeerde plek had uitgekozen òf het web nog maar net had gesponnen. We zullen het nooit weten, want we hebben er niet op gewacht totdat er een prooi in was gevlogen. Nu maar weer wachten tot de volgende ontmoeting met een tijger(spin) op het Fochtelooerveen.

Tijgerspin met eicocon waarin enkele honderden spinnetjes zitten die daar overwinteren
Tijgerspin met eicocon waarin enkele honderden spinnetjes zitten die daar overwinteren

Boswachter Albert Broekman

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog