www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Fijne sparrenbossen in Drenthe

18 december 2014 Albert Broekman in Drenthe

De Paddenstoelenwerkgroep Drenthe heeft de afgelopen maanden meerdere zeer zeldzame of, in Nederland uitgestorven gewaande, paddenstoelensoorten gevonden in Drentse fijnsparbossen.

Eigenlijk is de fijnspar, onze kerstboom, een boomsoort die hier van nature niet thuishoort. Begin vorige eeuw heeft Staatsbosbeheer deze bomen op grote schaal in Drenthe aangeplant in het toen bijna “kale” Drenthe, met als doel om na 60 á 80 jaar productiehout te leveren. De fijnspar is dus nu een belangrijke leverancier van het mooie “vurenhout”. Naarmate deze fijnsparbossen ouder werden is de paddenstoelenflora mee ontwikkeld. Nu deze bossen van fijnspar ouder dan 60 jaar zijn geworden komen er paddenstoelensoorten in voor die zelden of nooit in Nederland werden gezien.

Kamfergordijnzwam (foto Eef Arnolds)
Kamfergordijnzwam (foto Eef Arnolds)

Zo werd in 2011 al in een fijnsparvak in de boswachterij Grolloo (Hart van Drenthe) door de Paddenstoelenwerkgroep Drenthe de Kamfergordijnzwam (Cortinarius camphoratus) gevonden. Later werd in de boswachterij Hooghalen (ook Hart van Drenthe) de sparrenslijmkop (Hygrophorus olivaceoalbus) gevonden, ook zo’n zeldzaam geval.

Sparrenslijmkop (foto Rob Chrispijn)
Sparrenslijmkop (foto Rob Chrispijn)

In de boswachterij Gieten-Borger werden de Bruinschubbige franjehoed (Psathyrella caput-medusae) en de Naaldhoutfranjehoed(Psathyrella pertinax) in fijnsparbossen gevonden. Deze beide soorten leken ook uit Nederland verdwenen te zijn.

Bruinschubbige franjehoed (foto Rob Chrispijn)
Bruinschubbige franjehoed (foto Rob Chrispijn)

Al deze bijzondere vondsten benadrukken de, misschien wat onderschatte, waarde van oudere fijnsparbossen in Drenthe. Dit benadrukt ook de waarde van gedreven specialisten, zoals de Paddenstoelenwerkgroep Drenthe, die met hun kennis beheerders kunnen attenderen op waardevolle biotopen. Staatsbosbeheer is bezig met omvorming van éénvormig naaldbos naar bos met meer leeftijdvariatie en meer inlands loofhout. Daarbij zal zeker rekening worden gehouden met de grote mycologische waarde van oudere fijnsparbossen. Een aantal van die oudere fijnsparbossen zouden gespaard kunnen worden of dunningen worden extra zorgvuldig uitgevoerd. Deze bossen zijn immers door regelmatig dunnen zo ontstaan.

boswachter Evert Thomas, Hart van Drenthe

reageren

geef een reactie

  • Rare mushrooms in Dutch coniferous woodlands | Dear Kitty. Some blog
    20 januari 2016 om 18:14
  • j.raves
    18 december 2014 om 17:35

    De franjehoed heb ik in Nijmegen ook gezien, tussen de weg en troittoirband, wel vlakbij het bos. Mooi!.

    Fijne feestdagen en voor 2015 veel natuurgenot.

    Joke Raves.

    • Evert Thomas
      7 januari 2015 om 13:46

      Joke, sorry voor de late reactie. Heb je de waarneming doorgegeven aan de mycologische Vereniging. Mooie waarneming.
      Evert Thomas

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog