De plant van Drents Siberië
Met bovenstaande kop denkt de kenner van de Drentse flora dat dit stukje misschien over de Zweedse kornoelje gaat. Maar de Zweedse kornoelje laat Siberië graag aan de witte kornoelje over. Ik wil het over een andere, heuse ‘boreaal montane’ plant hebben die in sommige Drentse bossen te vinden is: de zevenster.
Boreaal montane plant? Als ik goed heb opgelet op de planten- en dierenschool gaat het hier om soorten die zich thuisvoelen in een wat koudere bergachtige omgeving. Nu kun je veel van Drenthe zeggen, maar op een paar grafheuvels en stuifduinen na is het niet echt bergachtig. Koud is het soms natuurlijk wel, maar de tijd dat hier een boreaal klimaat heerste, ligt al weer een tijdje achter ons.
Nederland vormt voor de zevenster dan ook de zuidgrens van zijn verspreidingsgebied, op wat berggebieden en hoogvlaktes na. De zevenster voelt zich vooral thuis in Scandinavische, Siberische en Noord-Amerikaanse bossen. En in Drenthe dus. Oke, op sommige Waddeneilanden komt hij voor en hier en daar in Overijssel en Gelderland.
De auteurs van de Atlas van de Drentse Flora noemen de zevenster zelfs ‘met de zeer zeldzame Zweedse kornoelje, wellicht de karakteristiekste bosplant voor Drenthe’. Wat een verantwoordelijkheid voor zo’n plantje, die met z’n zeventallige bloem ook nog eens een vreemde eend in plantenbijt is. Want van onevenheid houdt de natuur over het algemeen niet zo. (Probeert u bijvoorbeeld naast het paard nog een paar onevenhoevigen te bedenken)
Hoe dan ook, ik ben altijd weer verheugd als ik de fraaie sterretjes in het bosgroen omhoog zie komen. Je moet nog wel even zoeken, want de grote muur (ook een bosplant) doet aardig zijn best de ‘ster’ naar de achtergrond te drukken. In Mensinge groeit hij een beetje bescheiden. Veel uitbundiger is hij te vinden aan de rand van de heide bij Huis ter Heide. Toch gek, het is daar bij mijn weten niet veel Siberischer dan in Mensinge.
Aaldrik Pot
geef een reactie
Annemieke
Bij Amen bevindt zich ook een mooie groeiplaats. Zevenster bloeit hier samen met Dalkruid.
Aaldrik Pot
Sorry Annemeke,
Ik had je antwoord even gemist. Er zijn inderdaad nog een aantal groeiplaatsen zag in de Drentse flora-atlas. Het blijft de vraag waarom ze zich zo slecht uitbreiden.
Groeten Aaldrik
Aragog
Zal dat niet ook te maken hebben met de samenstelling van de grond?
Aaldrik Pot
Het merkwaardige is juist dat de bodemomstandigheden in Mensinge gunstiger zouden moeten zijn dan het ‘marginale’ biotoop voor de zevenster in Huis ter Heide.