www.boswachtersblog.nl/ Drenthe

Een eersteling: de adder

9 maart 2013 Albert Broekman in Drenthe

Zodra de eerste mooie voorjaarsdagen zich aanmelden is het tijd om te letten op adders. Drenthe met zijn mooie vennen en heidevelden herbergt één van de grootste adderpopulaties van Nederland.  Ook in het Hart van Drenthe is de adder een vrij algemeen voorkomende slangensoort.

adder goed verstopt

Er komen nog twee slangen voor in Drenthe: de ringslang en de gladde slang. Maar als je in het hart van Drenthe wandelt zal je deze beide soorten niet aantreffen.

De adder is het makkelijkst  te onderscheiden aan de ogen en de zigzagtekening over zijn rug. De ogen hebben een verticale pupil, terwijl de pupillen van ringslang en gladde slang rond zijn. Het verschil tussen man en vrouw adder is over het algemeen goed te zien. Naast dat man adder veel kleiner is dan vrouw adder, hebben mannetjes vaak een meer grijze tot beige kleur, de vrouwtjes zijn meer roodbruin.

SONY DSC

De adder is koudbloedig en kan zijn lichaamstemperatuur niet zelf regelen. In de winter is het te koud en houden ze een winterslaap. Zodra het zonnetje aangenaam aan het schijnen is komen ze in het vroege voorjaar, te tevoorschijn. Ze maken vaak gebruik van vaste zon-, en verblijfplaatsen. Het is dan ook bijzonder de meeste adders elk jaar weer terug te zien.

Adders worden nog wel eens gezien op en langs fietspaden. Het asfalt houdt warmte vast, voor adders een plek waar ze zich graag opwarmen.

De adder is de enige giftige slang in Nederland. Als je een adder tegenkomt, blijf op gepaste afstand staan en geniet van dit bijzondere mooie dier. Wanneer een adder met rust wordt gelaten, zal hij of zij niets doen. Ze bijten alleen uit zelfverdediging. Meestal is dat als ze opgepakt worden, je per ongeluk op ze gaat staan of te dichtbij komt. De adder houdt er niet van bekeken te worden en trekt zich vanzelf terug. Het is niet nodig bang te zijn of, wat ik nog wel eens hoor, een adder dood te maken.  Als je met de hond over een heideterrein loopt is het verstandig deze wel aan de lijn te houden, ook in losloopgebieden. Een ontmoeting met een adder is enorm inspirerend en zeg nou zelf, thuisgekomen heb je alle aandacht met een fantastisch natuurverhaal !

Pauline Arends

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog