Here's something for the weekend #216
Adolphe Burdet (1860-1940) had als specialisme het fotograferen van broedvogels. In 1914 wordt hij beschuldigd van trucage; bij een opname van een koekoeksjong zou hij vals gespeeld hebben. Het is niet bekend om wat voor een afbeelding het precies ging, maar vermoedelijk toonde die het uit het nest werpen van jongen. In ieder geval leidde het voorval ertoe dat Burdet zich vier jaar lang toelegde op het filmen van koekoeken. Hij had een apparaatje dat het geluid van een camera nabootste en dat plaatste hij bij de nesten om de dieren te laten wennen. In 1918 vertoonde hij de eerste bewegende beelden van een moordend koekoeksjong. Dat was het begin van een carrière waarin hij zo’n vijfenzestig films maakte.
Burdet die in zijn villa Lindenheuvel in Bloemendaal over een eigen filmzaal beschikte, was bevriend met Jac. P. Thijsse, Nederlands grootste natuurbeschermer en mede-oprichter van Natuurmonumenten. Vanaf 1902 woonde Thijsse ook in Bloemendaal en hij zou meerdere films van Burdet van commentaar voorzien. Een bekend voorbeeld is De Eerste Nederlandsche Vogelfilm uit 1919, een wervingsrolprent voor Natuurmonumenten.
In 1937 komt een compilatie van zijn films uit. Die is niet compleet bewaard gebleven, maar het stukje dat op youtube staat is nog steeds de moeite. We zien de velduil op Texel en de ransuil en steenuil in vermoedelijk Bloemendaal of Overveen. Echter, om de gelaatsuitdrukking van de velduil als ‘zorgelijk-vrouwelijk’ te kenschetsen, dat kan nu niet meer.[youtube https://www.youtube.com/watch?v=eJkV3VkdpnQ]
geef een reactie