www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

Here's something for the weekend #185

23 oktober 2015 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=2rHqJCPvMnI]
De dagbloem heet in het Engels Morning Glory. Maar wie die naam opzoekt op het internet komt ook heel wat andere zaken tegen. Morning Glory blijkt namelijk ook slang te zijn voor ochtenderectie (ochtendglans…) en voor de eerste drugs die een verslaafde (’s ochtends?) tot zich neemt. En het kan natuurlijk ook gewoon slaan op het ochtendgloren -zoals in het beroemde liedje What’s your story morning glory? uit 1938. Bij de Britse band Oasis zal het a bit of everything zijn, toen ze zich in 1995 ook die vraag stelden. Soms wordt succes van korte duur morning glory genoemd -uiteraard verwijst dat naar de bloei van de plant (slechts enkele uren per dag).
Lizz Wright (vanavond staat ze in Paradiso) zingt in Blue Rose over de morning glory. Het lijkt om een beeld te gaan dat staat voor een vrouw:
Blue as the crying sky
With no thorn, no thisle
Only an open face
Staring at the waking world

Maybe she’s just a morning glory
Lost in a tangle of vine
En voegt ze eraan toe: “To those who rise with the noon day sun / she is a closed mystery.”Ipomoea_tricolor-1Tot het plantengeslacht Ipomoea behoren wel 400 soorten. Ook de bataat of zoete aardappel is een Ipomoea. Het bekendst bij ons zijn de paarse (Ipomoea purpurea) -die zie je in Zuid-Europa en Marokko ook veel, ze kunnen er schitterend woekeren – en allerlei blauwen. Makkelijk te krijgen is Ipomoea tricolor ‘Heavenly Blue’. En de zaadjes daarvan blijken gebruikt te worden als drug. Ik schrok me wild; op youtube wemelt het van de zogenoemde trip reports. Daarin doen veelal jongeren al dan niet live verslag van hun gebruik. De zaden bevatten LSA, een natuurlijk ‘broertje’ van LSD. Ook vind je heel makkelijk sites met tips voor gebruik (“kauw zo’n 240 zaden tot een pulpje en slik door”). Je krijgt dan ook allerlei andere stoffen binnen en je kunt er flink misselijk van worden. Als ergste bijwerking wordt ergotisme genoemd. Dat moest ik opzoeken. (Op de site van ‘mens en gezondheid’). Ergotisme, ook kriebelziekte of Sint Antoniusvuur genoemd, kwam vroeger vooral voor als gevolg van vergiftiging met moederkoorn. Dat is een parasitaire schimmel op graan, met name rogge. Ook van moederkoorn kun je gaan hallucineren. En je kunt er dus ergotisme van krijgen: een brandende gewaarwording aan handen en voeten, opgezwollen blaren, rottend vlees en verlies van ledematen. Men vermoedt dat lijders aan deze aandoening afgebeeld zijn door Jeroen Bosch. Ik geloof het onmiddellijk en zie de vreselijkste figuren voor me. Ik hou het gewoon bij de schoonheid van de blauwe bloemen.

Met dank aan Jos Meijs voor de muziektip

reageren

geef een reactie

  • Els van Venetie
    23 oktober 2015 om 11:00

    Marcel, sinds ons contact n.a.v. een artikel in Veldpost, lees ik je columns. Wat een veelheid aan onderwerpen; het is goed dat je het met ons deelt! Ik lees niet alles, maar regelmatig pak er er dingen uit. Vooral als het over muziek gaat, pak ik Spotify ebij.
    Zo heb je me op het spoor van Riley Walker gebracht en vandaag vond ik Lizz Sright terug…
    Dank daarvoor en ga zo door!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog