www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

Een Romantisch reisje naar Den Haag

9 april 2015 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

vdh9789025867539_dematons_hrEr is een nieuw boek van Charlotte Dematons! Het heet ‘Holland op zijn mooist. Op reis met de Haagse School’, en verscheen bij de bijna gelijknamige tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag. In het boek volgen we een schattig mannetje (mensen van Natuurmonumenten denken er Harm Piek in te herkennen), dat vanuit Bloemendaal op weg gaat naar de tentoonstelling in Den Haag.
Dematons laat tijden en plekken in elkaar overvloeien. Het mannetje reist zo door de negentiende-eeuwse landschappen van Mauve, Maris, Tholen, Roelofs en al die andere beroemde schilders. En tegelijkertijd is hij in het heden, met ANWB bewegwijzering, ongelukken op de snelweg, racefietsen en, heel fraai gedaan: al van verre, de skyline van Den Haag. In het halve Groene Hart zie je ook Rotterdam liggen. Terwijl ik van het oude landschap hou, vind ik dat wel heel mooi, zo’n echte metropool aan de horizon.
Op de tentoonstelling aangekomen, zijn alle werken genummerd en kun je uitzoeken welke schilderijen door Dematons gebruikt zijn. Dat is nog best een puzzle!
Uiteraard is de gele ballon, inmiddels Dematons beeldmerk, er tijdens het hele tripje. Het mannetje loopt zich de blaren op de voeten. Gelukkig wordt hij ‘gered’ door een net zo lieve vrouw, verbandtrommel in de aanslag. Daarna gaat het op de fiets naar het museum. Heel geëmancipeerd, zij fietst. Er gebeurt nog meer. Maar daarvoor moet je zelf gaan kijken.
Voor het boek ‘Nederland‘ had de kunstenares al heel goed  bestudeerd wat er allemaal in een berm bloeit en dat zien we nu weer: zij weet met wat verfstipjes een enorme verscheidenheid aan bloemen te suggereren.Polderlandschap-(Medium)Dematons maakte beslist geen boek voor alleen kinderen. Misschien wel juist niet. Je zou namelijk de hele catalogus die bij de tentoonstelling verscheen, naast Dematons boek kunnen leggen en dan precies uitzoeken wat je op elke plaat ziet. Dan leer je dat die figuur die een lange stok in het water houdt, een baggerbeugel gebruikt. Charlotte leende de scène van het schilderij ‘Poldergezicht’ van Constant Gabriël (ca. 1880-1882). De baggerbeugel, een soort net waarmee het veen van onder het water werd geschept en daarna te drogen gelegd, wordt in Nederland vanaf de zestiende eeuw gebruikt. Met behulp van dit werktuig is een groot deel van het Hollandse landschap omgevormd en ontstonden talloze meren en plassen -die vaak weer werden drooggemaakt ten behoeve van de landbouw. En nu soms, als maatregel ter bescherming van onze natuur, weer vernat worden…
Zo’n verhaal, bij een klein deel van een prent, toont al aan dat Dematons er weer in geslaagd is niet alleen een rijk, geestig en  lief boek te maken maar ook dat ze ons eindeloze mogelijkheden voor verdieping geeft. Charlotte en haar werk zijn om van te houden.

Ondertussen gonst het van de geruchten. Dematons zou een natuurboek gaan maken…Doen! Wel uitkijken met de gele ballon.
holland op zn mooist charlotte dematons 4

In het Gemeentemuseum is een speelkamer ingericht met Dematons’ boek als thema. Spelen, en kijken naar de orginele platen uit ‘Nederland’ kan op Kasteel Groeneveld.

reageren

geef een reactie

  • meta
    10 april 2015 om 10:56

    ik vind het mannetje ook wel op Opa Brom lijken…

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog