www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

Here's something for the weekend #135

17 oktober 2014 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=WmVLcj-XKnM]De belangrijke Amerikaanse organisatie voor natuurbescherming Conservation International lanceerde kort geleden een opmerkelijke campagne: Nature Is Speaking. We zijn gewend om door natuurclubs of een bak geweld en rampen over ons heen te krijgen of juist het tegenovergestelde, aai- en knuffelbare soorten die hulpeloos in de camera kijken. Beide proberen je op je gevoel ’te pakken’ en je te bewegen geld te geven of je levenstijl te veranderen. Conservation International gebruikt ook wel dat soort beelden, en ook nog eens uitzonderlijk fraaie, maar de zes filmpjes die nu uit zijn hebben een edge. De natuur spreekt vanuit haar onverschilligheid: “Nature doesn’t need people. People need nature.” Julia Roberts als Mother Nature zegt dreigend: “I am prepared to evolve. Are you?” Wie de filmpjes ziet bekruipt een zekere machteloosheid, omdat de schaal waarop de natuur kapot gemaakt is zo enorm is en de de tijd om er nog iets aan te doen nu is.
En nog iets, wat moeilijker bespreekbaar maar toch. Al die sterren die nu meedoen, het is fantastisch, maar met hun spreekwoordelijke vier huizen op vier continenten, klinkt het ook altijd wat hol als ze mij oproepen iets voor de natuur te doen. Niet dat ik mijn energie ga stoppen in vingerwijzen of Penélope Cruz ga confronteren met haar carbon footprint. Toch, wat zou het effect zijn als een echt beroemd iemand zou zeggen ‘ik vlieg een jaar niet’?
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=jBqMJzv4Cs8]Nature is speaking, ik hoop dat de campagne werkt. Wat mij zelf ooit heel erg trof was een kleine flyeractie van Irene van Lippe. Op een of andere grote bijeenkomst deelde zij blaadjes uit waarop stond : YOU ARE NATURE. Niet veel anders dan de leus van het Wereld Natuur Fonds bij de glamourclip met Doutzen Kroes: De Natuur, dat ben jij.

Met dank aan Meta Rijks voor de filmtip.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog