www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

Op een dag word je wakker en bloeit de andijvie

2 juli 2014 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

Ik had er weleens wat over gelezen, maar nog nooit in het echt gezien: andijvie in bloei. Op 8 maart kocht ik voor 10 cent per stuk zaailingen van de plant, drie stuks. Eén ging verloren aan de slakkenvraat, de andere twee doen het enorm. Bij een exemplaar groeide er zo’n maand geleden een staak uit de rozet van bladeren (die je normaal dus zou eten als sla of in de stamppot). Doorschieten heet dat, en je hoort altijd dat het de smaak van de plant aantast. Aan de staak zat een knop, en ik vermoedde dat daar iets blauwgroengeligs zou verschijnen, als een miniatuur broccoliroosje. Geen idee hoe ik daarbij kwam, en het bleek ook grote onzin te zijn. Vandaag was er een prachtige blauwe bloem open, net zo blauw als van cichorei. Als ik me iets beter had ingelezen had ik dat kunnen weten. Ze zijn namelijk familie. De geteelde variant van de wilde cichorei (Cichorium intybus var. sativum), die wij meestal bedoelen als we het meer in het algemeen over cichorei hebben, leverde trouwens met zijn penwortel, die gebrand werd, het koffiesurrogaat dat in de oorlog gedronken werd.
andijvieIn België was ten noorden van Brussel een belangrijk centrum voor de teelt van cichorei. Rond 1830 werd door hoofdtuinier Bresiers van de Plantentuin in Brussel ontdekt dat je de wortels kunt ‘forceren’ of ’trekken’. Je zet ze, dicht tegen elkaar aan, in een kuil van zo’n twintig centimeter. De boel dek je af met lichte grond en eventueel stro. Er groeien hele dichte kropjes uit die wij kennen als Brussels- of witlof.
Andijvie heeft een niet zo populaire groen-bloemverhouding. Vooralsnog is er wenig blauw en vooral veel groen. Ik hou daarvan en gruw altijd een beetje van hortensia of fuchsia waar die verhouding precies omgekeerd is: massa’s bloemen en weinig groen. Het is bijna alsof die planten lawaai maken en alles wegduwen uit hun omgeving.
Straks heb ik andijviezaadjes! (Iemand?). En volgend jaar ga ik voor andijvie tussen de reuze Afrikanen.

reageren

geef een reactie

  • Josje Pieko
    29 juni 2015 om 09:35

    Kun je de andijvie nog eten als het bloeit?

    • marcelvanool
      30 juni 2015 om 19:13

      Goeie vraag. Eetbaar in de zin van ‘niet gevaarlijk’ zeker. Maar lekker? Als de plant bloeit wordt het groene blad meestal wat taaier, en ook minder smakelijk.Dus ik zou het niemand voorschotelen. Maar bedacht ik me: die bloem zelf is waarschijnlijk eetbaar. Ga ik dit jaar maar ’s proberen: andijviebloemen op de sla.

  • Robert
    7 juli 2014 om 08:42

    Mooi! Leuk om misschien ook eens naar de wilde andijvie in de Oostvaardersplassen te verwijzen. Die staat nu in bloei daar!

  • Manon
    2 juli 2014 om 23:49
  • Helene Blaak
    2 juli 2014 om 19:13

    Leuk verhaal. De moeite waard om een keer te proberen, want ik houd van blauwe bloemen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog