www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

Here's something for the weekend #118

13 juni 2014 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=jPANtst7MI0?rel=0]Het is volle maan! En ik laat me vertellen dat de ene (volle) maan de andere niet is. Dat realiseer ik me eigenlijk nooit zo, omdat er natuurlijk telkens ongeveer een maand tussenzit. Maar omdat de maan geen cirkelvormige baan rond de aarde aflegt maar een elliptische, is er een moment waarop de maan het dichtst bij de aarde staat (het perigeum) en een moment waarop zij het verste verwijderd is (het apogeum). Het verschil in lichtsterkte kan wel 30 % bedragen.
In Gorgias van Plato (ca.428-347 v.Chr.), in essentie een discussie over het goede leven en juiste handelen, waarin Socrates wel erg veel aan het woord is, wordt gezegd dat als je geliefd wil zijn, bijvoorbeeld om politieke macht te hebben, je middenin de (Atheense) gemeenschap moet leven. Sokrates spreekt de hoop uit dat hen ‘niet de blindheid treft van de Thessalische heksen die de maan naar beneden halen’. In het Engels heet dat laatste heel fraai ‘drawing down the moon’ en het is ook de titel van een van de weinig goede overzichten over moderne hekserij, geschreven door Margot Adler. Waar het bij de Thessalische heksen vooral om macht scheen te gaan, zijn hun moderne zusters vooral bezig de kracht van de maan aan te wenden om – afhankelijk van welke richting  ze zijn – De Godin, in hunzelf of van buiten, op te roepen. Soms is er sprake van goddelijke bezetenheid. Door wie? De Godin die zegt: “I am the Mother of all life, the One who watches over all. I am the wind in the sky, the spark in the fire, the seedling in the earth, the water in the river.”
In bijna alle culturen is de zon mannelijk en de maan vrouwelijk. Bij de heilige Franciscus van Assisi (ca.1181-1226) die liefde predikte voor de hele schepping en zag dat de hele schepping God looft, heet het in zijn beroemde Zonnelied: “Geprezen moet u zijn, mijn Heer, met al uw schepselen,/ en vooral ook heer Broeder Zon, /…Geprezen moet u zijn, mijn Heer, door Zuster Maan en de sterren,/ die u aan de hemel hebt gemaakt, als kostbaar licht van verre.”
In 1972 maakte de Italiaanse regisseur Franco Zeffirelli een film over het leven van Franciscus: Brother Sun, Sister Moon (Fratello Sole, Sorella Luna). Met liedjes van Donovan. “That I may see the glory around me.”
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=WRDxpmV27p8?rel=0]
And groove on Sister, groove on Sister Moon.

De vertaling van Plato komt van de site www.arsfloreat.nl. De vertaling van de delen van het Zonnelied is van W. Wilmink. Drawing Down the Moon van Margot Adler verscheen in 1986 bij Penguin/Arkana. 

reageren

geef een reactie

  • Toch een stukje paradijs op aarde | BuitenPlaatsen
    21 april 2016 om 15:12

    […] Franciscus: Een paus van deze wereld HSFTW 118 Dé wolf bestaat […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog