www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

Here's something for the weekend #109

11 april 2014 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=_T8DjwLt_c4?rel=0]Pablo Casals (1876-1973) wordt beschouwd als de grootste cellist van zijn tijd. En die tijd omvat driekwart eeuw. In 1899 trad hij op voor koningin Victoria, in 1961 voor president Kennedy. Hij was niet alleen beroemd vanwege zijn muziek, ook zijn weigering onder de Franco-dicatuur te spelen, gaf hem veel aanzien.
Vanaf zijn tiende begon hij elke dag met een wandeling door de natuur. Zij was zijn inspiratiebron, niet alleen voor het spelen maar ook voor het dirigeren en componeren. Tijdens een repetitie legt hij het orkest uit: “Everything, every note is variety. That is what gives life. Otherwise it’s something dry and…um. Very Well.”
Casals is door de muziek altijd verbonden gebleven met zijn Catalaanse wortels. Het stuk dat hij hier speelt, El Cant dels Ocells, Het Lied van de Vogels, is een Catalaanse volksmelodie. En er was uiteraard veel Bach in Casals leven. “[Every morning] I go immediately to the sea, and everywhere I see God, in the smallest and largest things. I see Him in colors and designs and forms…[and] I see God in Bach. Every morning of my life I see nature first, then I see Bach.”

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog