www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

De dierenhofhouding van Paul Biegel

27 maart 2014 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

“Elke avond kwam een dier naar de koperen burcht, om zijn verhaal te vertellen aan de duizendjarige koning Mansolein.” Dit is de ijzersterke openingszin van Het Sleutelkruid van Paul Biegel (1925-2006). Het boek is al uit 1964 en ik vraag me af of ouders hun kinderboeken voorlezen aan de nieuwe generatie. Dat zouden ze wel verdienen, die boeken van Biegel, net zoals vroeger de sprookjes van  de gebroeders Grimm werden doorgegeven. Dat waren trouwens helden van Biegel.
Een goed kinder- of jeugdboek is ook voor volwassenen een feest. Zo is Het Sleutelkruid niet alleen superspannend, het is ook een fraai opgebouwd geheel. De compostie is een genot: Biegel verknoopt een raamvertelling met twee parallel vertelde verhalen en op het einde brengt hij die ook nog eens bij elkaar. Het duizelt de lezer. Biegel schreef trouwens nooit kinderlijk. Hij zei: “De aard van het kind is niet het klein zijn maar het groot worden.” Dus geen overbodige knieval die leidt tot brabbeltaal.
Koning Mansolein heeft nog maar kort te leven. Zijn redding zou een drank gemaakt van het sleutelkruid zijn. Terwijl de wonderdokter op zoek gaat naar het kruid stuurt hij de dieren die hij tegenkomt naar de koningsburcht om de vorst een verhaal te vertellen. De grappige, droevige, raadselachtige of spannende vertellingen houden de koning in leven tot de terugkomst van de dokter. Wolf, eekhoorn, duinkonijn, eend, schaap, kever, leeuw, paard, draak, bijen, veldmuis en stadsmuis, zwaluw en ezel komen langs.
Het verhaal van de kever is bijna een klassieke fabel, met een wijze les. Een pocherige kever woonde in een fraaie bloesem maar aan de overkant van de beek stond een boom die nog mooier bloeide dan zijn eigen boom; “wat zou ik gelukkig zijn als ik daarin kon wonen” dacht hij.  Maar hoe komt hij aan de overkant? Glazenwassers en spin weigeren hem te helpen. Wanhopig springt hij in het water. Hij bereikt de boom, maar het is herfst en alle bloesem ligt op de grond. Hij wil weer terug. Maar de brug van spinrag wordt weggeblazen. Kever brengt de winter door aan de overkant. Wanneer het weer lente wordt ziet hij zijn eigen bloesemboom opbloeien. Maar hij kan er niet heen. Dan ziet hij de glazenwassers weer, ze vliegen naar de boom met de mooiste bloemen. Ja, daar kan hij nu ook heen, hij is immers aan de overkant. “Hij ging in de mooiste bloem wonen en was de hele zomer gelukkig.” Vertelt Biegel ons hier dat ambitie loont maar dat er een prijskaartje aanhangt? Of zegt hij: kijk naar wat er wél is. Geluk is waar jij bent.
Op verjaardagen scoor ik graag met het hipste kinderboek. Dat ga ik veranderen. Ik ga Biegel cadeau doen.
biegel

reageren

geef een reactie

  • Helene Blaak
    18 april 2014 om 16:20

    Kijk, dit zijn de goede stukken! Boek in de bieb gehaald en lezen maar. De kinderen vinden het een prachtig verhaal en het is ook leuk om voor te lezen. Iedereen blij. Paul Biegel moet vaker gelezen worden, want ook nu is het prima om te lezen. En dat kun je niet van alle oudere boeken zeggen. Ik kende het niet uit mijn jeugd. DANK (ook namens mijn kinderen).

  • Chiel Jasperse
    27 maart 2014 om 13:24
  • meta
    27 maart 2014 om 12:04

    Ik heb net eergisteren het laatste hoofdstuk van het Spiegelkruid voorgelezen!!!!
    Geleend uit de bieb (mooie uitvoering), omdat ik mijn eigen exemplaar-van-vroeger niet kan vinden. Alle drie de jongens vonden het mooi. Ook het verhaal-in-een-verhaal snapten ze (“en dat van dat paard met die gouden hoeven was op het laatst echt!” zei de oudste helemaal verrukt). We sloten het boek vol voldoening af, de cirkel was rond, de jongen uit het boek van de dwergen bleek koning Mansolein te zijn.
    Misschien ga je met dit boek wel meer scoren dan een hip nieuw boek… (Vooral als je er gelijk uit gaat voorlezen 😉 )

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog