girls who are boys who like boys to be girls who do boys like
De Rottige Meente, helemaal in het Zuiden van Friesland, is een heel stil gebied waar allerlei planten en dieren die elders bijzonder zeldzaam zijn, zich thuisvoelen. Je kunt er, weliswaar met flink veel geluk en wat kennis, de grote vuurvlinder aantreffen en recent heeft de boswachter er plat blaasjeskruid ontdekt. Dat is niet alleen een hele mooie vleesetende plant, waar hij zich vertoont geeft hij ook aan dat het water er heel schoon is.
Nu, zonder dat fraais allemaal te verstoren vindt er elke zomer Opera Nijetrijne plaats. En dat moet je meemaken. Het is altijd uitverkocht, dus check hun site heel vroeg.
Opera Nijetrijne is een eigenzinnig particulier initiatief. De Amsterdamse Yvon Scheper had al jaren een passie voor opera buffa, waarmee de korte en komische stuken worden aangeduid die gespeeld werden in de intermezzi van de serieuze opera seria. Meestal waren ze in de lands- of streektaal en met herkenbare personages. De meeste componisten en librettisten uit de achttiende eeuw die zich aan het genre waagden zijn vergeten. Yvon brengt hun werk al dertien jaar weer op het podium. Hierbij behoudt ze de humor – die ronduit kluchtig kan zijn – maar durft ze de bewerkers van de muziek en de tekst ook de vrijheid te geven.
Dit jaar werd het toneelstuk De knecht van twee meesters van Goldoni (1748) onder handen genomen door Alice Zwolschen. Vaughan Schlepp maakte voor de muziek een pastiche van Mozartcomposities. Regisseur Ria Marks situeerde de boel in Hotel Spoorzicht, ergens in de jaren vijftig. Resultaat: twee aktes vol persoonsverwisselingen en travestieën, liefdeskommer en zotternijen. Maar ook: Mevrouw Smulders (sopraan Heleen Koele) die in een heel kwetsbaar moment, haar leed bezingt. En leed is er genoeg in haar leven: haar homoseksuele zoon Berend is verliefd op Frans van Loosdrecht, denkt hij. In werkelijkheid is het Bea, de zus van Frans, die zich als hem voordoet om een bruidsschat op te eisen.
De Knecht begint en eindigt met Money is the root of all evil. En dat is een fraaie vondst. Het lied is het bekendst van The Andrew Sisters, maar de titel is ontleend aan een bijbelcitaat (1 Timoteüs 6:3-10). Het is niet money maar the love for money die de wortel van alle kwaad is. De geldzucht die in de weg staat van de ware liefde. Die natuurlijk alle personages op het einde vinden. Nou, bijna…
Brava Yvon Scheper! Die kunst en natuur verbindt, de stad naar het land haalt, Elvis aan Mozart durft te koppelen en werkt vanuit haar hart.
geef een reactie
Diva’s vechten in het veen | BuitenPlaatsen
[…] de veertiende keer produceert Yvon Scheper een komische opera in de Rottige Meente. Dit door- en doornatte gebied kreeg zijn huidige uiterlijk […]