www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

Eeuwige wijsheden

1 augustus 2013 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

Of hij echt bestaan heeft, is niet eens duidelijk. Toch is zijn naam verbonden met de beroemdste collectie fabels uit de oudheid: Aesopus. Aristoteles noemt hem (met geboortejaar, omgerekend 620 v.Chr.) en heel veel bronnen na hem. Maar als Aesopus al een historisch persoon was, dan nog weten we niet of hij schrijver of verzamelaar (of beide) was van de fabels. Het is wel opmerkelijk hoe goed latere auteurs wisten te vertellen hoe hij eruit gezien moet hebben. In de middeleeuwen ontstaat het verhaal dat hij een Ethiopiër zou zijn geweest. Dat ging misschien terug op een veel oudere aanname dat Aesopus een slaaf was die zich door zijn slimheid een betere positie verwierf. Maar goed, zonder dat er redenen voor zijn die wij goed kunnen achterhalen, wordt Aesopus vaak als zwarte man afgebeeld.
Zie hoe hij zichzelf hier voorstelt (op 2.05 minuten).[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=jON9jB6KPws&w=420&h=315]
Mooi hoe fabels bij elke nieuwe generatie geliefd worden. Hun ‘overlevingskracht’ schuilt natuurlijk in hun beknoptheid: ook de vlotte kinderen van vandaag raken niet verveeld. De geweldige Imme Dros vertelt de fabels weer voor de nieuwe garde. Dat deed ze al met ‘Fabels van Aesopus’ en nu is er ‘Meer fabels van Aesopus’. De illustraties zijn van Fulvio Testa, en de fijnste plaat staat op de kaft.meer fabels We zien ‘De Panter en de Vos’. Wat past dit goed bij het weer nu! Imme Dros vertaalt: “Het was een warme dag in de zomer. De Panter lag te soezen op een boomtak…” In heel veel fabels gaat het erom dat overmoed, hoogmoed en overmatige trots, bestraft worden. Hier is de Panter zo verblind door zijn eigen mooie vacht dat hij de Vos maar saai vindt. Maar de Vos weet de situatie om te keren, immers hij is slim, wat hij de Panter fijntjes laat merken. “…en de panter voelde zich dom.”
In fabels figureren niet alleen dieren. Ook bomen en planten komen voor, zoals in De Bomen en de Bijl – een echte Staatsbosbeheerfabel. En er is natuurlijk De Eik en het Riet, net zo beroemd als sommige vergelijkingen uit de Bijbel of uitdrukkingen ontleend aan Cats. Wie overleeft de storm: de standvastige eik of het buigzame riet. Aesopus wist het: “Men kan stormen overleven door op tijd wat mee te geven.” Zou het?

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog