No romance with the finance ?
Na het bezoek aan Sissinghurst wilde ik natuurlijk weten hoe andere ‘great houses’ zich redden. Op Montacute, dat aanbevolen wordt als ‘magnificent Elizabethan house surrounded by a stunning formal garden’, sprak ik wederom een medewerker van The National Trust.
Het is wat grof, maar mijn eerste vraag was maar meteen of het complex (huis, tuin en park) zichzelf kan bedruipen en wat de belangrijkste inkomsten zijn. Het antwoord op de eerste vraag is ‘only just’. Maar toch. Allleen al het scheren van het groen – er zijn heel beroemde ‘wobbly hedges’ op Montacute – zou Staatsbosbeheer voor problemen stellen. Eenvoudig omdat de organisatie niet gefinancierd wordt om dit soort verfijnd beheer uit te voeren. Om nog maar te zwijgen over het onderhoud van de talloze gebouwen, priëlen, fonteinen, balustraden …
Op Montacute komt het meeste geld binnen uit de verkochte entreekaartjes. National Trustleden hebben gratis toegang, maar het huis krijgt van de centrale organisatie, waaraan ook het lidmaatschap betaald is, 3 pond 45 p. per bezoeker. Wie niet lid is, betaald voor huis en park 10 pond 50 p. Meteen bij de kassa kun je al kiezen of je daar een ‘gift aid’ van wil maken en 12 pond wil betalen.
Die bedragen zijn fors maar kennelijk is er een publiek dat daar geen moeite mee heeft. Wat maakt dat men wil betalen voor Montacute? Het heeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Sissinghurst, geen legendarische bewoners gehad. Toch is, om het in marketingtermen uit te drukken ‘de merknaam geladen’. Dat komt omdat Montacute ‘figureerde’ in beroemde films zoals Sense and Sensibility (check vanaf 1uur 48 minuten) en The Hound of the Baskervilles.[youtube http://www.youtube.com/watch?v=uHUxyZ6DST0?rel=0&w=420&h=315]
Daarnaast heeft het huis een belangrijke collectie Elizabethaanse portretten te leen van The National Portrait Gallery en is er een beroemde particuliere textielverzameling ondergebracht.
Bij Staatsbosbeheer, en ook bij andere terreinbeherende organisaties, zit dat allemaal anders. Omdat decennia lang de financiering alleen voor het groen geregeld was, werden de grote huizen meestal direct in de erfpacht gedaan. Dan leverden ze nog iets op. Bovendien kwamen die huizen meestal zonder inboedel in ons bezit. We kennen een geschiedenis van gescheiden wegen. Rood (gebouwen), groen (tuinen, park en landschap) en goud (interieur) weer tot eenheid smeden is een enorme opgave. Vooral ook omdat in allerlei beleid die eenheid maar mondjesmaat onderkend wordt en van van echte boter bij de vis zelden sprake was of is.
Nu vind ik zelf dat zaken van algemeen belang (zoals natuur en cultuur) uit de algemene middelen (belasting) betaald moeten worden. Ik vind het de rijksverantwoordelijkheid van een beschaafd land. Dat lijkt in eerste instantie veel te kosten, maar er zijn genoeg wetenschappelijke berekeningen die uitwijzen dat florerende natuur en cultuur de schatkist enorme bedragen opleveren. Staatsbosbeheer meer als de Trust te laten werken, zoals je wel vaker hoort? Lood om oud ijzer. Laat de ministeries van OCW en EZ sámen eens voor het algemeen belang kiezen.
geef een reactie
Een bloem van God | BuitenPlaatsen
[…] niet om solo te schitteren, maar inderdaad, als opvulbloem. Vorig jaar kocht ik er een op Montacute House en hij doet het enorm. De Britten maken onderscheid tussen pinks en carnations. Die laatste groep […]
Paul Makken
Dag Marcel,
Ik heb de indruk dat Staatsbosbeheer bezig is zijn merk sterker te laden via de zakelijke markt (grondstoffen, energie e.d.). Dat is begrijpelijk, maar ook een beetje jammer. Het lijkt me een inspirerende missie voor SBB om het groen te verbinden met rood en goud. Mensen zijn bereid te betalen voor een product dat tot de verbeelding spreekt. Ik hoop dat EZ straks besluit om SBB echt de ruimte te geven om te ondernemen op de consumentenmarkt. En daarmee de voorwaarde schept om samen te werken met andere ondernemers/eigenaren/terreinbeherende organisaties. Zo zorg je voor een bredere borging van natuur en cultuur dan de eenzijdige roep om meer geld uit Den Haag.
Vriendelijke groet, Paul Makken (ANWB ….)
marcelvanool
Beste Paul,
Allereerst: ik ben niet tegen ondernemen per se. Ik ben trots op Staatsbosbeheer en zijn ondernemerschap op het gebied van hout, recreatie en duurzame energie. En het klopt dat die activiteiten onze merknaam steeds meer laden. Toch hoop ik ook dat Staatsbosbeheer als speler in het culturele veld gezien wordt.
Maar dan. Eerbiedwaardige clubs als de Trust, ANWB en Natuurmonumenten hebben meer dan 100 jaar lang aan fondsvorming en andere vormen van vermogensopbouw kunnen doen. De basis van de Trust wordt gevormd door een enorm vermogen waar rente voor gekregen wordt en waarmee deels belegd wordt. Daarnaast zijn er de gelden uit lidmaatschappen, entrees en donaties/legaten. Met deze inkomsten wordt de boel draaiende gehouden. Die ‘leuke’ winkeltjes van de Trust? De opbrengsten uit vergeten groenten? Daar moeten ze het niet van hebben.
Alle terreinen van Staatsbosbeheer zijn gratis toegankelijk. De bezoeker betaalt immers al belasting van waaruit het natuurbeheer (deels!) gefinancierd wordt. De baten van natuur die Staatsbosbeheer beheert komen (getrapt) ook weer bij de overheid terecht. Het is op dit moment wat tegen de stroom in, maar ik snap niet waarom je daaraan zou tornen. En dat is nog afgezien van het wat principiëler standpunt dat ik vind dat het ook de taak is van die overheid om voor natuur en landschap te zorgen.
Om rood, groen en goud weer bij elkaar te brengen is niet alleen tijd nodig. Staatsbosbeheer was het bij wet verboden om te lenen en een eigen fonds konden we ook niet opbouwen. Dat verandert nu langzaam. Ik zou het wel interessant vinden als we een kasteel zouden kopen waarvan we de omliggende gronden al in beheer hebben. Maar vergis je niet. Als je kijkt naar een voorbeeld van ideale eenheid van rood, groen en goud, Paleis Het Loo, dan zie je dat zij het jaar 2011 weliswaar in de plus afsloten maar dat dat niet kwam door ondernemerschap in strikt zakelijke zin. Je bent dan ook ‘goed doel’ geworden voor loterijen etc. Niks mis mee. Maar echt ondernemen is het niet.
Ik zeg: natuur en cultuur mogen wat kosten. Wie niet opmerkt wat ze betekenen voor een land is ziende blind. (Wat ik uiteraard niet persoonlijk bedoel).
René W.Chr. Dessing
Beste Marcel,
Afgaande wat ik de afgelopen zaterdag meemaakte op de Natuurtop, vrees ik dat er nog wel een weg te gaan is voordat het Ministerie van EZ door heeft dat investeren in cultuur en natuur (we hebben het over buitenplaatsen!) kan renderen. Naar ik begreep ervaart mevrouw Dijksma de buitenplaats als elitair, hetgeen weer een flinke stap terug is. Wellicht was het dat ooit maar die tijd is allang voorbij. Bij de ministeriële medewerkers proefde ik een angst voor groene historie en daarom werd het ook categoraal uit de hele programmering gelaten, net zoals vele particuliere mensen die groen erfgoed onderhouden. Wat er een particulier initiatief was, had een nondescripte inbreng. Het begrip natuur werd ook nooit nader ingevuld. Er is op beide ministeries nog wel wat te motiveren en te enthousiasmeren voor we ergens zijn op iets dat op het Engelse model lijkt. Leuk je stukken en je reisverslagen…Met vriendelijke groeten, René W.Chr. Dessing