www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

Here's something for the weekend #63

17 mei 2013 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=pvx3kPGEuCk?rel=0&w=420&h=315]In Zuid Limburg en het Rijnland zie je ze al in heel veel dorpen staan: de mei-dennen. In sommige dorpjes, zoals hier in Banholt, wordt de boom pas met pinksteren geplaatst. Het oprichten geschiedt meestal door een club van ongetrouwde mannen, de jonkheid. In Banholt gebeurt het dit jaar voor de 133ste keer.

Het plaatsen van een meiboom kennen we al uit de middeleeuwen. Maar er is, vermoed ik, geen sprake van één ononderbroken voortzetten van een traditie. Op het filmpje uit Banholt kun je zien dat de den ’ter ere van Sint Gerlachus’ wordt opgericht. Wat een mooi gebruik is, maar oorspronkelijk zal er waarschijnlijk een directer verband geweest zijn tussen de meiboom en de vruchtbaarheid van het land en de hoop op een goede oogst. Dat wordt hier alleen nog op het einde van het filmpje gemeld.
Sommigen gaan er vanuit dat het oprichten van een meiboom en vooral het eromheen dansen, voortkomt uit de gewoonten van de Kelten die op hun meifeest, Beltane, rond vuren dansten.
Nou ja, tradities kunnen door de tijd heen best van inhoud veranderen. Ik heb heel wat filmpjes gezien over mei-dennen en op mij komt de krachttoer om de boom op te richten over als een proeve van mannelijkheid.
Wat eigenlijk best past bij het gebruik in sommige dorpen om tijdens het installeren van de mei-den, de namen voor te lezen van de ‘meileefsten’. Vooral in Valkenburg was dat de hele twintigste eeuw door een geliefd gebruik: de namen van nieuwe koppeltjes werden afgeroepen en de bevolking kon daar dan met kleine toneelstukjes op reageren. In andere dorpen was het gebruikelijk dat de jonkheid de ‘meileefstes’, waar dan de huwbare meisjes mee bedoeld waren, onderling verdeelde. Dat was voordat ‘Sjeng en Sjra’ ook tot de mogelijkheden behoorde.

(Wie alles wil weten over de meigewoontes van de jonkheid:http://dare.uva.nl/document/10881)

reageren

geef een reactie

  • Maja
    17 mei 2013 om 11:40

    Ha Marcel, wat leuk dat jij dit soort bijna vergeten tradities weer afstoft! Voor spannende verhalen en archaïsche gebruiken hoef je beslist niet de grens over 😉 Dank je wel weer!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog