www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

Here's something for the weekend #6

16 maart 2012 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=32Js2Ef5Ojg?rel=0]

Wat te zeggen? Dat wildernis een concept is, door mensen bedacht? Bah, dan sla je het onderwerp op academisch verantwoorde wijze helemaal dood. Dat je wildernis zelf moet beleven? Als we dat allemaal gaan doen dan blijft er niets meer van over.

Maar dan, hoe kun je de wilde natuur kennen, als je er niet komt? Misschien hoeven we de grootse wildernis van Alaska of zo ook niet plat te lopen om wel wildheid te ervaren. Die beleving zit ‘m niet in verre vliegvakanties. Het kan heel dicht bij: al eens van een duintop gerend? (van mijn part naakt?!). Op een stille ochtend een ree zien drinken uit een beekje? Of, en dat hoort er ook bij, een kadaver vol maden of aaskevers gezien?

Of het nou om wildernis of wildheid gaat, de ervaring vergt iets wat de meeste mensen heel moeilijk vinden: iets laten zijn.

reageren

geef een reactie

  • Here’s something for the weekend #154 | BuitenPlaatsen
    27 februari 2015 om 13:23

    […] is sacred. Om voor de hand liggende, maar wat oppervlakkige redenen wordt de film vergeleken met Into the wild en zelfs met Eat, Pray, Love. Zeker, bij alle drie gaat het om catharsis; […]

  • Here’s something for the weekend #115 | BuitenPlaatsen
    23 mei 2014 om 10:41

    […] collectieve schuld hebben uitstaan bij die dieren. Tracks wordt ‘het Austalische zusje van Into the Wild ‘genoemd. Dat is een leuke blurb voor de marketingafdeling, maar ik zie het niet zo. Waar de […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog