www.boswachtersblog.nl/ BuitenPlaatsen

Natuurethiek, hier en nu

13 februari 2012 Kunsthistoricus Marcel van Ool in BuitenPlaatsen

Eind vorig jaar is door ecologen erop gewezen dat het opheffen van de beschermde status van een honderdtal bedreigde soorten en de vergaande bezuinigingen op natuur, zullen leiden tot het uitsterven van planten en dieren in Nederland.
Dit gegeven leidde niet tot grote morele verontwaardiging. Er volgde niet een enorm debat over ethische grondslagen van het natuurbeleid.

Ik denk dat het goed zou zijn als we ons op zijn minst eens af zouden vragen hoe we ons als mens verhouden tot de natuur. En daaruit voortvloeiend volgt een wezenlijke vraag: mág jij de natuur beschadigen? En waar baseer je dat op? Probeer maar eens uit, in de kroeg, tijdens de lunch, of gedurende een fijne wandeling buiten.
Ik heb al meerdere keren meegemaakt: het debat eindigt in remise. De plicht om de natuur te beschermen konden we nergens aan ontlenen. Maar het recht haar te vernielen evenmin.

Wanneer we weten dat ons handelen (of het achterwege blijven daarvan) leidt tot het uitsterven van soorten dan willen we de verantwoordelijkheid daarvoor niet dragen. We sussen onszelf met de gedachte dat een individu toch niets kan doen. Of dat het nog wel heel lang kan duren voor dat de gevolgen merkbaar zijn.
De kunstenaar Marco Evaristti heeft geprobeerd precies dat wegkijkgedrag te doorbreken en mensen te confronteren met de keuze die ze hier en nu hebben. Sinds 2000 stelt hij in verschillende musea blenders tentoon met daarin goudvissen. Het is aan de bezoeker om te bepalen of hij de blender met een druk op de knop aanzet of niet. Geloof het of niet, sommige bezoekers kunnen de verleiding(?) niet weerstaan.
Hoe slapen die mensen?

reageren

geef een reactie

  • Maeike
    16 februari 2012 om 19:27

    hé Marcel, briljant verhaal! Maeike

  • Katja
    13 februari 2012 om 14:54

    It’s the economy, stupid!
    Het excuus om alles the doen wat God verboden heeft is de economie. En daar is in dit land geen discussie over mogelijk. Alles moet wijken om de staatskas te spekken, om te voorkomen dat dit land failliet gaat, om te voorkomen dat banken omvallen… Typisch geval van kortetermijndenken bij gebrek aan langetermijnvisie en helicopterview.
    Dus de ethische kant van natuurbehoud is een taboe. Zei Bleker een tijdje geleden niet zelf in de NRC dat natuur mag, mits die niet de economie in de weg zit? En over welke economie hebben we het ook al weer… Is dat niet dat systeem dat zo hevig met zichzelf in de knoop zit dat het meest waarschijnlijke scenario is dat het op de klippen loopt gelijk de Concordia? Ma certo!

  • Omar Martina
    13 februari 2012 om 12:24

    Mooi en confronterend verbeeld door Marco Evaristti. Leuk artikel, goed geschreven!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog