Schoolklassen leren meer over de Biesbosch in de Tweede Wereldoorlog door subsidiebijdragen

Tijdens het schoolprogramma BIESBOSCH onder VUUR voeren leerlingen van groep 7 en 8 een opdracht uit op het markante Brugje van St Jan. Deze brug speelde een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog.
In het kader van 80 jaar bevrijding wordt het schoolprogramma BIESBOSCH onder VUUR nu tijdelijk gesubsidieerd aangeboden. V-Fonds, Brabant Herinnert (Cultuurfonds), Stichting Biesbosch Streekfonds en Gemeente Oosterhout maken het mogelijk dat alle groepen 7 en 8 uit de omliggende gemeenten het programma nu kunnen volgen. Met medewerking van Bibliotheek Theek 5, h19 Centrum voor de kunsten, Bibliotheek CultuurPuntAltena en Buitenfonds wordt het programma bij scholen onder de aandacht gebracht.
Nationaal Park De Biesbosch biedt een educatief programma over de Tweede Wereldoorlog aan: BIESBOSCH onder VUUR. Dit lespakket voor groepen 7 en 8 dompelt de leerlingen onder in de Biesbosch ten tijde van oorlog. Het laat hen nadenken over de keuzes die men toen moest nemen. Tegen welke moeilijkheden liep men toen aan? En hoe zouden leerlingen dat nu zelf doen? Welke keuzes zouden zij maken?
Lespakket bestaat uit een film en een vaar-wandeltocht met educatieve opdrachten
Voorafgaand aan het programma buiten, in Nationaal Park De Biesbosch, kijken de leerlingen de film ‘BIESBOSCH onder VUUR’. De film neemt de kinderen mee terug naar gebeurtenissen in de Biesbosch aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het zuiden van het land was al bevrijd, terwijl het noorden nog zuchtte onder het juk van de bezetters. In die tijd zorgden verzetsmensen, de zogeheten Liniecrossers, met gevaar voor eigen leven, voor het overbrengen van inlichtingen, onderduikers en geallieerde militairen vanuit bezet gebied via de Biesbosch naar bevrijd gebied.

Scholen uit de gemeenten Drimmelen, Oosterhout en Raamsdonksveer konden de film kijken in Theater De Bussel. Door andere scholen werd de film in de klas gekeken.
Na het zien van de film bezoeken de leerlingen, tijdens een vaar- én wandeltocht door Nationaal Park De Biesbosch, diverse locaties uit de film. Door middel van verschillende educatieve opdrachten in spelvorm leren ze meer over de Biesbosch ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Scholen die het programma inmiddels hebben gevolgd zijn vooral positief. “Het was voor de leerlingen erg indrukwekkend om de filmlocaties nu in het echt te zien en te beseffen wat er zich hier allemaal heeft afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog”, verklaart een van de leerkrachten.
“Vooral het spel met de blinddoeken waarin we elkaar moesten helpen om in het donker de weg te vinden, was erg spannend. En het bleek nog behoorlijk lastig om een bericht naar elkaar door te fluisteren in geheimtaal. Het was een erg leerzame en leuke ochtend”, verklaart een leerling van een basisschool uit Raamsdonksveer.
Goed opgeleide schoolgidsen van Nationaal Park De Biesbosch
Het lespakket wordt door goed opgeleide schoolgidsen gegeven. “Wat vooral indruk op mij maakte, is dat het onderdompelen in het gebied waar nu zoveel rust heerst echt iets met de leerlingen doet. Zo had ik tijdens een van mijn tochten een jongen in de groep. Tijdens de pauze hoorde ik hem met zijn medeleerlingen praten over een derde wereldoorlog. ‘Zijn jullie er bang voor?’ vraagt hij. Verschillende kinderen knikken. Een jongen kijkt hem aan en bevestigt zijn antwoord, een ander merkt op: ‘Zitten we daar al niet in?’ De jongen richt zich op zijn broodtrommel en zegt zachtjes: ‘Ik ben er ook bang voor!’ Deze bewustwording maakte op mij als schoolgids veel indruk”, verklaart Mariëlle Pelle, schoolgids Nationaal Park De Biesbosch.

Subsidiebijdragen in kader van 80 jaar bevrijding
Het lespakket BIESBOSCH onder VUUR kan vanwege een subsidie van V-Fonds, Brabant Herinnert (Cultuurfonds), Stichting Biesbosch Streekfonds en de gemeente Oosterhout nu voor een tarief van €50 aan scholen worden aangeboden. In het pakket zit een lesbrief, film, vaartocht en de inzet van minimaal twee schoolgidsen van Nationaal Park De Biesbosch. Met medewerking van Bibliotheek Theek 5, h19 Centrum voor de kunsten, Bibliotheek CultuurPuntAltena en Buitenfonds wordt het programma bij scholen onder de aandacht gebracht.
Programma
09.00 uur Verzamelen
09.15 uur Vertrek schoolboot – varen langs enkele locaties uit de film
10.15 uur Aanleggen – tijdens een wandeltocht van ca. 2 km worden onder begeleiding van schoolgidsen van Nationaal Park De Biesbosch verschillende opdrachten uitgevoerd die te maken hebben met de Biesbosch tijdens WOII
11.30 uur Terugvaren
12.00 uur Einde programma
Wil je meer weten?
Bibliotheek Theek 5, h19 Centrum voor de kunsten: https://cultuureducatieamerstreek.nl/?q=biesbosch
Bibliotheek CultuurPuntAltena: https://bibliotheekcultuurpuntaltena-edu.op-shop.nl/11126/biesbosch-onder-vuur/03-03-2025
Schoolprogramma’s in Nationaal Park De Biesbosch: https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/educatieprogramma-biesbosch

geef een reactie