Biesboschbewoner: het nonnetje

Met zijn fraaie subtiele lijnenspel is het mannetje van het nonnetje onmiskenbaar!
Het is eindelijk zover! Al maanden kijken veel vogelaars reikhalzend uit naar dit moment: de eerste nonnetjes arriveren weer in de kreken van de Biesbosch. Deze prachtige noormannen keren ieder winter terug, op zoek naar vis en rust.
Met een tekening en lijnenspel dat Rijksmuseum waardig is krijg je een eend bijna niet mooier dan een mannetje van het nonnetje. Deze schaarse eendjes komen uit verre oorden. De dichtstbijzijnde broedgebieden liggen in de uitgestrekte bossen van het noorden van Noorwegen en Finland, en strekken zich helemaal uit tot in het verre oosten van Siberië. Hier broeden ze in boomholtes die uitgehakt zijn door bijvoorbeeld de zwarte specht. Deze plekjes zijn niet alleen geliefd bij nonnetjes, maar ook bij een andere bekende wintergast: de brilduiker. Ze hebben het dan ook regelmatig aan de stok met elkaar. Waarbij de brilduiker het dan vaak aan het kortste eind moet trekken. Het nonnetje legt gerust pontificaal haar eieren bovenop die van de brilduiker.
Vissers
De broedgebieden van de nonnetjes kennen strenge koude winters, met wateren die vaak bedekt zijn met een dikke laag ijs. Als echte visser zijn deze omstandigheden onmogelijk om aan voedsel te komen. Een groot deel van de westelijke populatie komt daarom ook deze kant op gevlogen. De combinatie van zachte winters en vooral veel visrijk water maakt Nederland tot een geliefd winteroord. Door getijdewerking is er ondanks vorst altijd nog open water in de Biesbosch te vinden. De altijd stromende kreken zitten vol met een breed scala aan verschillende vissoorten in allerlei verschillende maten en leeftijden. Tafeltje-dekje voor het nonnetje! Deze eenden zijn goed uitgerust op het jagen naar vis. Met zijn tandenrij aan de snavel, die lijkt op die van een zaagbek, is vissen voor deze vogels kinderspel. Als vis ben je kansloos om nog tussen deze snavel uit te glibberen.

Winterrust
Niet alleen het overvloedige aanbod aan voedsel brengt de nonnetjes naar de Biesbosch. Zeker net zo belangrijk is schaalgrote van rustgebieden waar geen mens komt. Deze eenden zijn bijzonder gevoelig voor verstoring. Worden ze een paar keer per dag verstoord, dan vertrekken ze meteen. Dit kan al gebeuren op een paar honderd meter afstand. De Biesbosch is een Natura 2000-gebied. Dit betekent dat het gebied een Europese beschermingsstatus heeft waar van allerlei natuurdoelstellingen aan verbonden zijn. Een van de doelstellingen van de Biesbosch is het bieden van foerageergebied voor overwinterende nonnetjes. Hiervoor is het belangrijk dat er rustgebieden aangewezen worden voor het nonnetje, en vele andere soorten watervogels. Hiervoor hanteert Staatsbosbeheer een winterrustregeling. Door gepaalde gebieden in de winter af te sluiten krijgen de tienduizenden watervogels die hier overwinteren de rust die ze zo hard nodig hebben. Over welke gebieden dat gaat lees je hier.
Winterwatervogelvaartocht
Wil je ook graag een nonnetje, en vele andere unieke watervogels zien? Ga dan mee op de winterwatervogelvaartocht op zaterdag 1 februari 2025. Tijdens deze dag varen we met een luxe boot over het Haringvliet en door de Biesbosch. Onderweg kun je lekker warm binnen, of juist vanaf het buitendek, genieten van de grote getalen watervogels die specifiek naar deze gebieden komen om te overwinteren. Ondertussen leggen de boswachters u van alles uit over de vogels die we zien en krijgt u door de dag heen een drietal lezingen van een half uur om verder te duiken in de soorten en wat deze gebieden zo uniek maakt. Tussen de middag word je voorzien van een heerlijk uitgebreide lunch. Kortom een unieke en luxe vogelbeleving voor zowel de beginnende als de gevorderde vogelaar. Voor meer informatie en om je aan te melden kun je terecht in deze link.

geef een reactie