www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Opruimactie in de Biesbosch: “Gelukkig zijn er ook heel veel mensen die wel hun afval opruimen”

24 september 2024 Boswachter Cynthia van 't Hoff in Biesbosch
steenuil met sigarettenpeuk - foto door Cora Leihitu

Inmiddels kennen we talloze voorbeelden waarbij dieren het slachtoffer zijn van zwerfafval. Ze raken erin verstrikt, gebruiken het in hun nesten of eten het op. Zoals deze jonge steenuil die deze zomer door natuurfotografe Cora Leihitu op de Pannekoek nabij het Biesbosch MuseumEiland werd gefotografeerd met een sigarettenpeuk in zijn snavel.

Afgelopen week stond Nationaal Park De Biesbosch in het teken van afval opruimen. Groepen vrijwilligers trokken op verschillende dagen per boot naar de recreatiestrandjes voor opruimacties. In totaal haalden zij zo’n 1,5 kuub afval weg uit het gebied. Het lijkt erop dat de afvalcampagne, gericht op hotspots in de Biesbosch, verschil maakt en de meeste mensen het natuurgebied gelukkig schoon achterlaten.

Naast glazen flessen, blikjes en plastic werden ook barbecues en laminaat gevonden. “Dat laminaat was waarschijnlijk bedoeld om in een kampvuur op te stoken. Erg schadelijk omdat het veel plastic en pvc bevat wat erg slecht is. Niet alleen als je het zelf inademt, maar ook voor de natuur”, verklaren de boswachters van Staatsbosbeheer.

“Gelukkig zien we de laatste jaren dat steeds meer bezoekers de Biesbosch schoon achterlaten. Er zijn zelfs volop recreanten die na een mooie zomerse dag afval actief opruimen. Dat is natuurlijk iets waar we heel blij mee zijn. Het is ons streven dat er geen afval meer in de natuur achterblijft. Afval in de natuur is namelijk erg schadelijk. Dieren raken erin verstrikt, gebruiken het in hun nesten of eten het op. Gelukkig beseffen de meeste mensen dit, maar helaas is er nog altijd een kleine groep die recreëert in de Biesbosch en allerlei spullen mee het gebied inneemt, maar het vervolgens in de natuur achterlaat. Dat is natuurlijk een heel kwalijke zaak en blijft een gerichte aanpak vragen”, aldus de boswachters van Staatsbosbeheer.

Campagne ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’

Staatsbosbeheer werkt met verschillende partners aan de campagne ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’. Rijkswaterstaat, de Provincie Noord-Brabant, IVN, de gemeenten Altena, Dordrecht en Drimmelen en Waterschap Rivierenland zijn al sinds 2022 betrokken en vanaf 2023 zijn ook de Provincie Zuid-Holland en de Gemeente Geertruidenberg samenwerkingspartner binnen de campagne. Doel is bewustwording bij gebruikers te creëren en uiteindelijk het afvalprobleem in Nationaal Park De Biesbosch te verminderen.

opruimactie-world-cleanup-day-biesbosch
Het nuttige met het aangename combineren. Door het mooie weer was opruimen tijdens World Cleanup Day zeker geen straf.

Naast opruimacties zijn er campagneborden in de natuur geplaatst, worden afvalzakjes uitgedeeld, zijn er – op drukbezochte plekken die via de openbare weg te bereiken zijn waardoor de bakken ook op tijd en tegen redelijke kosten geleegd kunnen worden – extra afvalbakken geplaatst en staat er een afvalcontainer in het natuurgebied. Ook ondernemers en organisaties zoals het Biesboschcentrum Dordrecht, Biesbosch MuseumEiland, Rondvaartbedrijf Zilvermeeuw, Fluistertours en verschillende gastheren werken mee aan de campagne o.a. met het opruimen van afval en het uitdelen van afvaltasjes, schepnetjes en bingokaarten aan bezoekers.

Meerdere keren per jaar worden grote opruimacties georganiseerd waarvoor iedereen zich kan aanmelden. In het voorjaar richt die actie zich met name op afval dat met hoogwater de Biesbosch is ingestroomd. Dat afval bevindt zich vooral op de oevers. In het najaar richten de opruimers zich juist op afval dat helaas nog steeds, maar gelukkig door steeds minder recreanten in het gebied wordt achtergelaten.

De volgende grootschalige opruimactie staat gepland op zaterdag 8 maart 2025. Aanmelden voor deze actie kan vanaf januari 2025 via de website van Staatsbosbeheer: www.staatsbosbeheer.nl/biesbosch-schoon

afvalopruimactie-nationaal-park-de-biesbosch
Ook medewerkers van bedrijf Bever zetten zich in om de Aakvlaai afvalvrij te krijgen. En niet voor niets: in totaal haalden zij zo’n halve kuub afval op.
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog