www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Biesboschbewoner: de koninginnenpage

4 september 2024 Boswachter Jonathan Leeuwis in Biesbosch

Je hebt van die dieren, die ogen gewoon niet Nederlands. De koninginnenpage is echt typisch zo’n soort. Wanneer je oog in oog staat met deze prachtige vlinder, waan je je bijna even in de tropen. Momenteel fladdert deze gracieuze verschijning weer volop door de Biesbosch.

Met een dikke 7,5 centimeter en prachtige sierlijke “staartjes” onderaan de vleugels zou de koninginnenpage niet misstaan in een warm tropisch regenwoud. Toch is dit “gewoon” een echte Hollandse standvlinder! De verspreiding fluctueert wel sterk per jaar. Deze vlinders gedijen goed op lekkere warme zomers. Wanneer je met zo’n warme zomer te maken hebt vliegt een koninginnenpage gerust 50 kilometer op een dag! Dankzij de warmere zomers heeft de soort, die van oorsprong vooral in Limburg voorkwam, zich steeds verder verspreid naar het noorden. Zo voelen ze zich de laatste jaren dan ook goed thuis in de Biesbosch.

Maatwerk

Wil je een koninginnenpage in de Biesbosch zien, dan kun je het best opzoek gaan op de bloemrijke graslanden en langs wegen en dijken. Om de kwaliteit van deze graslanden te behouden voert Staatsbosbeheer hier hooilandbeheer uit. Door jaarlijks deze graslanden één of twee keer te maaien en het gewas af te voeren wordt de verruiging van deze percelen en dijken tegen te houden. Resultaat: een prachtig wildboeket met een groot kleurrijk scala een wilde kruidachtige planten! Om er toch voor te zorgen dat er toch altijd meer dan voldoende plek over blijven waar insecten kunnen voortplanten en schuilen laat Staatsbosbeheer bij iedere maaironde mooie vlakken met veel bloeiende kruiden staan. Zorgvuldig lopen de boswachters de graslanden en dijken voor om deze stroken met duidelijke markeringen uit te zetten. Zo staan er op de ene dijk vlakken die wit kleuren van de wilde peen, terwijl er verderop paarse vlakken van de rode klaver in de berm staan. Precies wat de koninginnenpage nodig heeft! Deze soort is niet heel kieskeurig en heeft verschillende soorten schermbloemen, zoals de wilde peen, als waardplant. Dit betekent dat hier de eitjes op worden afgezet en de rupsen van deze planten leven.

Rups van koninginnenpage op wilde peen.

Stinkend osmaterium

Als je goed zoekt vind je in de vlakken met wilde peen de prachtige grote rupsen met hun typische groen, zwart, en oranje tekening. Niet te dichtbij komen, anders stulpt hij zijn osmaterium uit de nek tevoorschijn! Dit is een feloranje gevorkte klier die een zeer onaangename geur verpreid. Zo weten stinkerds hongerige rupseneters prima op afstand te houden. Ook de nog kleine rupsjes hebben zo hun technieken om ervoor te zorgen dat predatoren ze links laten liggen. Daar waar de grote rupsen opvallende kleuren hebben, ze de nog kleine rupsjes zwart met wat witte vlekken en tekening. Hierdoor lijken ze sprekend op vogelpoepjes. Ze zullen dan ook niet snel de aandacht trekken van hongerige vogels.

Hill-topping

Daar waar de rupsen gek zijn op de wilde peen, zoeken de vlinders juist hele andere planten op. Vooral paarse bloemen hebben een enorme aantrekkingskracht op hongerige koninginnenpages. Zo zijn de vlakken waar veel rode klaver in staat zijn dan ook de hotspots waar je de vlinders tegen kunt komen. De mannen scholen vaak samen op markante plaatsen als bijvoorbeeld een heuveltop (als een hoogwatervluchtplaats in de Noordwaard) of een markante boom. Hier doen ze er alles aan om de dames naar zich toe te trekken. Dit gedrag noem je hill-topping. De wat meer passieve dames houden zich vaak rustig op tussen het gebladerte. Door feromonen uit te scheiden weten ze de drukke mannen naar zich toe te trekken, en kan er gepaard worden.

Tips van de boswachter

Wil je zelf een koninginnenpage zien? Ga dan de komende weken naar buiten. Na een nat en koud voorjaar zijn er in de tweede generatie van dit jaar eindelijk weer mooie aantal van deze vlinders te zien. Momenteel maak je de beste kans als je op een mooie zonnige dag een fietsronde door de Noordwaard maakt. Het fietsdijkje aan de oostkant van polder Hardenhoek en de bermen van De Onderzand zijn plekken waar je altijd een grote kans maakt om zelf een ontmoeting te krijgen met deze waanzinnig fraaie joekels van dagvlinders!

Koninginnenpage op rode klaver.

 

reageren

geef een reactie

  • Liesbeth
    4 september 2024 om 20:59

    Een heel mooie vlinder die dit jaar nu eens even moet blijven zitten voor een foto.

    • Johanna
      9 september 2024 om 21:34

      We tuinden biologisch. Daardoor vaak rupsen op de tuin. Vooral in de worteltjes.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog