www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Arendendag Biesbosch op 7 september

17 juli 2024 Boswachter Jonathan Leeuwis in Biesbosch

Op zaterdag 7 september staat de Biesbosch in het teken van de vis- en zeearend. Na het grote succes van vorig jaar organiseer Staatsbosbeheer ook dit jaar weer een arenddag in de Biesbosch. Door middel van verschillende activiteiten laten de boswachters van Staatsbosbeheer u kennis maken met deze indrukwekkende Biesboschiconen.

Een ontmoeting met een visarend of zeearend maakt indruk op je. Deze imposante vogels zien de Biesbosch helemaal als hun thuis. In het uitgestrekte landschap van kreken, wilgenbossen en grootschalige riviernatuur vinden deze vogels voedsel in overvloed. Visarenden doen zich te goed aan de vele vissen die het gebied gebruiken als paai, rust of pleisterplaats. Zeearenden snacken zo nu en dan een vis mee, maar pakken ook zeker grotere prooien als eenden, ganzen of zelfs hazen.

Zowel vis- als zeearenden zijn afhankelijk van stille, grootschalige en voedselrijke gebieden. En die plekken zijn er in Nederland maar weinig. Ze moeten ongestoord en op het juiste tijdstip kunnen jagen. Er moet een stille plek zijn met voldoende zicht om te kunnen eten en rusten. Vooral in het broedseizoen hebben deze imposante soorten absolute rust nodig. Zo broeden onze zeearenden alleen maar in de diepste en stilste kernen van de Biesbosch.

Vis- en zeearenden in de Biesbosch

Het broedseizoen van de visarend loopt van eind maart tot eind juli. Dat van de zeearend begint al in februari en loopt door tot juli. In de Biesbosch bevinden zich nu twee broedparen van de zeearend en vier territoria van de visarend.

Dit jaar hebben we drie succesvolle broedgevallen van de visarend in de Biesbosch gehad. Sinds 2016 heeft de visarend de Biesbosch verkozen als broedgebied. Dat was toen voor het eerst in Nederland. Daarmee is de Biesbosch het brongebied voor de visarend in Nederland. Wij zijn daar uiteraard heel trots op!

Hoewel de visarend een trekvogel is en na de zomer richting het zuiden vliegt, zijn er na het broedseizoen is begin september misschien wel het beste moment van het jaar om de visarend in de Biesbosch te zien. Naast onze eigen vogels maken ook Scandinavische en Duitse vogels een tussenstop in de Biesbosch om op te vetten voor hun lange reis naar hun overwintergebieden in Afrika.  Zeearenden zijn geen trekvogels, maar kunnen wel naar een ander gebied verhuizen om daar een gezin te stichten. In de Biesbosch hebben zich inmiddels twee paartjes gesetteld. Daarnaast hangen er ook nog puberzeearenden elders uit het land rond in het gebied. Zij leren hier samen sociale skills te ontwikkelen en te jagen.

 Zeearend met jongen op het nest. Hiervoor kiezen ze hoge populieren met een weids uitzicht.

Arenddag

Om bezoekers een unieke arendbeleving te geven, organiseert Staatsbosbeheer in samenwerking met het Biesbosch MuseumEiland op zaterdag 7 september een speciale Arenddag. Deelnemers gaan onder begeleiding van een boswachter al wandelend en/of varend op zoek naar de vis- en zeearend. Onderweg zullen de boswachters van alles vertellen over de vis- en zeearenden en natuurlijk komen ook de overige vogelsoorten en zoogdieren die we onderweg treffen uitgebreid aan bod. Naast vaar- en wandeltochten zijn er lezingen over de vis- en zeearend onder leiding van boswachter Harm Blom. Kortom, een prachtige Complete Biesboschbeleving met een grote kans om oog in oog te komen staan met deze twee indrukwekkende vogels.

Aanmelden voor Arenddag

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor de Arenddag op zaterdag 7 september via de website van Staatsbosbeheer: https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/arenddag-biesbosch

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog